Održan memorijalni biciklistički maraton „Navik on živi ki zgine pošteno“ – Prevlaka – Vukovar – Ilok

Udruga veterana 4.gardijske brigade podružnica za Dubrovačko-neretvansku županiju i Biciklistički klub Metković organizirali su i proveli memorijalni biciklistički maraton „Navik on živi ki zgine pošteno“ – Prevlaka – Vukovar -Ilok u spomen na 12 mučki ubijenih redarstvenika u Borovu Selu 2.svibnja 1991.godine. Iako je interes za sudjelovanje bio puno veći, zbog epidemioloških mjera broj je bio limitiran na dvanaest sudionika, simbolično za 12 redarstvenika. Prioritet ovog maratona je očuvanje tekovina Domovinskog rata, kao i spomen na one koji su položili svoje živote na oltar domovine, a samim maratonom simbolično su spojeni krajnji jug (Prevlaka) i istok (Ilok) Hrvatske.

„Danas živimo u vremenu kada svatko gleda isključivo sebe i mladim generacijama je prošlost kao takva nevažna i vraćanje u nju je gubljenje vremena. Mladi , kao nekada davno , odlaze iz Hrvatske tražeći novu budućnost. Domovinski rat je nažalost tema koja blijedi u njihovim sjećanjima, ali ne treba im to zamjeriti, jer ipak borba za preživljavanjem i normalnim životom je prioritet. Ovim maratonom mi želimo na svoj način osvježiti sjećanje na jedan dio naše povijesti i odati počast onima koji su nas doveli ovdje gdje smo danas. Želimo pronijeti glas među mladim generacijama, gdje god oni bili, da ponosno ističu svoje korijene i svoje porijeklo. Vođeni time mi iz Biciklistički klub Metković želimo maratonom Prevlaka – Vukovar odati priznanje hrabrim braniteljima i pokazati da ima onih koji pamte i koji ne zaboravljaju i koji će na svoj sportski način dati obol u očuvanju uspomene na Domovinski rat.“ Izjavio je predsjednik BK Metković Dalibor Talajić jedan od organizatora ovog maratona.

Maraton se vozio u šest etapa/dana duljine oko 1000 kilometara i nije bio natjecateljskog karaktera. Putem kojim su prolazili biciklisti su zapalili svijeće kod spomen obilježja poginulim pripadnicima 4.gardijske brigade u Trstenom, Bistrini, Kninu, Šarengradu. 2.svibnja biciklisti su sudjelovali u mimohodu u Borovu selu do spomen obilježja poginulim redarstvenicima sa velikom hrvatskom zastavom na kojoj je napisan slogan s grba 4.gardijske brigade „IN HOC SIGNO VINCES“.

FOTOGALERIJE

Dođimo i poklonimo se

Svakog prvog petka u mjesecu, u 09.00 sati u Spomen kapeli “Sveti Križ” – voj. Dračevac održava se Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade.

Sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

O projektu