Dragovoljci Domovinskog rata Werner Ilić i Martin Cruickshank preveslat će Atlantik

Hrvatski branitelji, Martin Cruickshank i Werner Ilić bit će prvi Hrvati u povijesti koji će se otisnuti na plovidbu preko Atlantskog oceana, i to u čamcu na vesla.

Werner Ilić pripadnik je ratne 4. gardijske brigade, a Martin Cruickshank pripadnik je vukovarske 204 brigade i 5. gardijske brigade “Sokolovi”.

Na svojem megaputovanju koje će trajati gotovo 3 mjeseca žele upozoriti će na onečišćenje oceana, ali i prikupiti novac za izgradnju edukacijsko-rehabilitacijskog centra za djecu Banovine.

Put dug 6,500 kilometara nadaju se da će prijeći unutar tri mjeseca, posebno dizajniranim čamcem. Pratit će rutu kojom je plovio i Kristofor Kolumbo.

– Kad gledaš Božje stvorenje i kad gledaš Atlantski ocean i gledaš ovaj čamac koji je samo 7.1 metara dugačak i 1.9 m širok mi smo samo zrnca na kugli zemaljskoj, kaže Werner Ilić.

– Ako krenemo južno od Kanarskih otoka prema Zelenortskim otocima tada ćemo uspjeti uhvatiti vjetar i struje koje će nas ponijeti sve do Kariba. Ako uhvatimo dobar vjetar tada će sve biti u redu, objašnjava Martin Cruickshank.

– Veslom preko Atlantika je samo jedan dio priče koji se zove ‘Atlantik Banovina’. Dok će Werner i Martin veslati preko Atlantika, mi ćemo provoditi jednu humanitarnu akciju u Hrvatskoj pod nazivom ‘Jedan metar, jedna kuna’, sredstva koja prikupimo uložit ćemo u centar na Banovini. Centar će se zvati ‘Veteransko veslo’ jer će ga oni veslom na neki način izgraditi”, kazao je voditelj projekta Dražen Hrženjak.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved napomenuo je da su Ilić i Cruickshank dobrovoljci Domovinskog rata koji danas, u miru, nastavljaju promicati vrijednosti koje su vezale sve branitelje za vrijeme rata – domoljublje, zajedništvo i vjeru. Dodao je kako je ovaj poduhvat pokazatelj da su branitelji i veterani Domovinskog rata i danas svjesni važnosti svega onoga što su učinili u povijesti, poslavši poruku svima da nikada nije kasno za velike stvari.

Veslom preko Atlantika u povodu 30. obljetnice priznanja RH

Werner Ilić istaknuo je da žele staviti “sveti hrvatski barjak” među one koji su preveslali Atlantik. “Nažalost, naš barjak ne vijori u tom sportu i disciplini, ali uskoro bude. Kako smo dočekali naš tisućljetni hrvatski san, dočekat ćemo i naš barjak u ovoj disciplini te ćemo ga ponosno razviti”, poručio je Ilić.

Osim svečanog porinuća na jezeru Jarun, čamac Fenix bio je podvrgnut i velikim valovima kako bi se pokazala njegova stabilnost, a također je bio i potopljen kako bi se pokazala iznimna sigurnost koju pruža u lošim vremenskim uvjetima koji očekuju veslački dvojac na Atlantiku.

Dođimo i poklonimo se

Svakog prvog petka u mjesecu, u 09.00 sati u Spomen kapeli “Sveti Križ” – voj. Dračevac održava se Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade.

Sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

O projektu