Udruga veterana 4. GBR. DNŽ na memorijalnom biciklističkom maratonu Prevlaka-Vukovar „Navik on živi ki zgine pošteno“

U organizaciji Udruge veterana IV. gardijske brigade Dubrovačko-neretvanske županije i BK Metković i ovu godinu se vozio memorijalni biciklistički maraton Prevlaka-Vukovar „Navik on živi ki zgine pošteno“ od 14. do 19.srpnja.

Ekipa u sastavu Dalibor i Marko Talajić (BK Metković), Mario Marić (BK Mostar), Pero Primorac (BK Metković), Jakša Bulić, Andreas Dominiković (BK Metković), Ante Batarelo i Bože Barać (Klub djece hrvatskih branitelja Domovinskog rata pri Udruzi veterana 4.gbr) i Miro Bokšić (BK Metković) krenula je na put od 6 dana i 1000 km koji ih je vodio od RT Oštro na Prevlaci preko Borova Sela i Vukovara do Iloka.

Prvi dan vozila se dionica Prevlaka (Rt Oštro) – Metković u dužini od 145 km. Na Bistrini kod spomen obilježja poginulim pripadnicima 4.gbr zapalili su svijeću. U Metkoviću su ih dočekali izaslanstvo grada Metkovića i veterani IV. gardijske brigade nakon čega su zapalili svijeću kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima.

Drugi dan hrabre bicikliste čekala je najteža dionica od Metkovića do Knina u dužini od 207 km i ukupnog uspona 2122 mnv. Bicikliste su na ovoj dionici ugostili i okrijepili veterani IV. gardijske brigade u mjestu Cista Provo Zlatko Carević i Perica Bodrožić, Ivan Bašić u mjestu Otok, te pripadnici HVIDR-e u mjestu Vrlika dok je grad Knin osigurao noćenje.

Treći dan bicikliste je vodio od Knina preko Gračaca, Udbine, Korenice, Plitvičkih jezera do Slunja. U Udbini kod križa ispred crkve Hrvatskih mučenika zapalili su svijeću, a potom odali počast prvom poginulom hrvatskom redarstveniku u Domovinskom ratu pok.Josipu Joviću na Plitvičkim jezerima. Nadalje su zapaljene svijeće kod spomenika hrvatskim braniteljima u Rakovici i Slunju. Kako bi lakše podnijeli put maratonce su okrijepili i ugostili obitelj Adrinek u Udbini, te obitelj člana Udruge veterana IV. Gbr DNŽ Dane Rendulića u Rakovici.

Četvrti dan svanulo je kišno jutro koje je bicikliste pratilo cijelim putem od Slunja do Hrvatske Kostajnice. Kao i prethodne maratone grad Hrvatska Kostajnica pobrinuo se za smještaj i okrjepu biciklista.

Najduža etapa vozila se peti dan od Hrvatske Kostajnice preko Gradiške, Slavonskog Broda, Đakova do Ernestinova u dužini od 220 km. U Slavonskom Brodu biciklisti su dočekani i od strane HVIDR-e te su zapaljene svijeće na spomenicima poginulim hrvatskim braniteljima, poginulim braniteljima 3. gbr te na spomeniku Prekinutog djetinjstva. Za smještaj i okrjepu u Ernestinovu pobrinula se obitelj Milić.

Posljednji 6 dan vozila se dionica Ernestinovo, Nuštar, Borovo Selo, Vukovar do Iloka i Dunava gdje se ovogodišnji maraton i završio. Iako je kiša padala cijelo vrijeme biciklisti su u Nuštru zapalili svijeću kod spomenika braniteljima Nuštra, a zatim ih je put vodio do glavnog cilja maratona i Borova Sela gdje su zapaljene svijeće kod čempresa na ulazu u Borovo Selo, a zatim u Borovu Selu kod spomenika ubijenim redarstvenicima. Kod spomenika u Borovu Selu bicikliste su dočekali Stevo Culej, Ivica Vrljić, Željko Miškulin i članovi Kluba djece hrvatskih branitelja Domovinskog rata pri Udruzi veterana 4.gbr.

Nakon Borova biciklisti su posjetili spomen dom Hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti, zatim Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru gdje su zapalili svijeće. S memorijalnog groblja put ih je vodio na Ovčaru gdje su kod spomenika odali počast 200 ubijenih ranjenih hrvatskih branitelja i civila iz Vukovarske bolnice.

Putem prema Iloku u Šarengradu su zapalili svijeću na grobu poginulog pripadnika 4.gbr pok. Zvonimira Ivankovića. Ovogodišnji maraton završio je na Dunavu u Iloku gdje su biciklisti simbolično spojili jug i istok Hrvatske. Grad Ilok osigurao je biciklistima smještaj i okrjepu. Sudionicima ovog maratona iskrene čestitke na organizaciji ovog maratona i očuvanja uspomene na one koji su dali najvrjednije za Hrvatsku, svoj život.

Dođimo i poklonimo se

Svakog prvog petka u mjesecu, u 09.00 sati u Spomen kapeli “Sveti Križ” – voj. Dračevac održava se Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade.

Sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

O projektu