Veterani 4. GBR na obilježavanju 27. obljetnice osnutka SJP BATT SPLIT

Kao i svake  godine brojno izaslanstvo veterana četvrte gardijske brigade nazočilo je obilježavanju 27. obljetnice osnutka Specijalne jedinice BATT Split.

Polaganjem vijenaca na spomen-obilježju u bazi Specijalne policije u Mravincima svečano je obilježena 27. obljetnica osnutka Specijalne jedinice policije BATT.

Braćo i sestre. U vrijeme obmana govoriti istinu to je uvijek bila revolucija. Zašto? Zato jer govoriti istinu znači umrijeti. Zašto? Zato jer istina može patiti, ali umrijeti ne može. Umiru jedino oni koji istinu zaobilaze, koji nisu na strani istine. I kako reče blagopokojni kardinal Kuharić, ima istina od kojih se ne može odstupiti, ima granica na kojima se mora stati i položaja s kojih se ne smije uzmicati. Svima vama koji čuvate istinu, hvala na odazivu, hvala na ovom spomendanu – kazao je fra Božo Ančić u četvrtak na komemoraciji povodom 27. godišnjice osnutka Specijalne jedinice policije BATT.

Podsjetimo, prvo postrojavanje bilo je 15. ožujka 1991. u streljani zgrade Policijske uprave. Ubrzo nakon osnivanja postrojba je dobila ime, u čast četvorice pripadnika jedinice koji su prvi poginuli u Domovinskom ratu: Zorana Bočine, Kažimira Abramovića, Ivana Tomaša i Jakova Topića,
Prema početnim slovima njihovih prezimena.
Pripadnici Specijalne policije BATT sudjelovali su u operacijama “Maslenica”, “Poskok 1”, “Poskok 2”, “Medački džep”, “Bljesak” i “Oluja”. Čak 740 pripadnika ove postrojbe u Domovinskom ratu borilo se diljem Hrvatske, poginulo je 11 specijalaca.
Suborci i članovi obitelji odali su u Mravincima počast poginulim i preminulim pripadnicima specijalne jedinice polaganjem vijenaca pred spomenikom. Vijence je prvo položila majka 22-godišnjeg Hrvoja Čove, koji je kao pripadnik BATT-a stradao 12. srpnja 1993. godine na prvoj crti na Velebitu.
Zatim su na isti način počast odali i Ivica Glavota, predsjednik Udruge BATT, Goran Bočina, zapovjednik specijalne jedinice policije Split, Slobodan Marendić i Marko Serdarević, načelnik i zamjenik načelnika Policijske uprave, Anton Dražina, načelnik Policijske uprave zadarske i donedavni zapovjednik splitskih specijalaca, Ivan Vukić, državni tajnik u Ministarstvu branitelja, župan Blaženko Boban i Damir Gabrić u ime splitsko dalmatinske županije, gradonačelnik grada Solina Dalibor Ninčević i dogradonačelnik Tihomir Bečko, Zdravko Parčina i Marina Protić u ime grada Splita, veterani četvrte gardijske brigade sa dopredsjednikom udruge Miljenko Modrić, Božo Zadro bivši predsjednik, Ivan Mršić bivši dopredsjednik, Jozo Šerić, Dragan Maretić, Ivan Paleško, Jure Župa i Nikša Krstičević, te predstavnici  brojnih braniteljskih udruga.

Tekst i Foto : Slobodna dalmacija / Veterani 4. GBR

Dođimo i poklonimo se

Svakog prvog petka u mjesecu, u 09.00 sati u Spomen kapeli “Sveti Križ” – voj. Dračevac održava se Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade.

Sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

O projektu