DELEGACIJA VETERANA 4. GARDIJSKE BRIGADE U POSJETI RAVNOME

Dana 7.9 2016. četveročlana delegacija veterana 4. gardijske brigade, na poziv gospodina Andrije Šimunović predsjednika Općine i suborca iz ratnih dana, bila je u jednodnevnoj posjeti hercegovačkoj Općini Ravno i istoimenom mjestu koje je u jesen 1991. među prvima u Hercegovini porušila srpska vojska uz pomoć jugoarmade. Delegacija je nazočila svečanoj sjednici Općine Ravno, održanoj u sklopu trodnevnih aktivnosti obilježavanja Dana Općine i blagdana Male Gospe koji se i u tom hercegovačkom mjestu tradicionalno slavi.  
Svečanoj sjednici su nazočili zastupnici Hrvata i dužnosnici u organima vlasti BiH, Federacije i Hercegovačko Neretvanske Županije, a bili su i predstavnici vlasti iz Dubrovnika, Mostara i susjednih općina iz Hercegovine i Hrvatske.

Delegacija veterana je posjetila i Osnovnu školu u Ravnome gdje je, zahvaljujući razumijevanju poduzeća FOKUS d.o.o. iz Splita i sredstvima Udruge veterana 4.gbr, ravnateljici Škole i učenicima uručila bilježnice i školski pribor za 10 učenika  koliko Škola ukupno ima u svih devet razreda.

Veterani su ujedno obećali da će pri sljedećoj posjeti Ravnome, u Školi održati i prigodno predavanje u obliku osobnog svjedočenja sudionika oslobađanja Ravnog, na što je načelnik Općine dodao da će tom događanju s interesom nazočiti i odrasli stanovnici mjesta.

Veterani 4. gardijske brigade posebno su ponosni na operaciju oslobađanja Ravnog koju je brigada uspješno izvela krajem svibnja-početkom lipnja 1992. To je ujedno bila prva  napadna operacija u kojoj je angažirana brigada kao cjelina i u kojoj su sudjelovale sve postrojbe brigade. Gledajući današnje granice općine Ravno koje se na protežu jugozapadnim padinama prema Popovom polju sve do dubrovačkog zaleđa, veterani 4. Gardijske brigade uočili su da je granica prema općini Trebinje povučena crtom ratnih obrambenih položaja HV i HVO.

ravno1ravno2ravno3

Dođimo i poklonimo se

Svakog prvog petka u mjesecu, u 09.00 sati u Spomen kapeli “Sveti Križ” – voj. Dračevac održava se Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade.

Sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

O projektu