Anton Kikaš posjetio Udrugu veterana 4. gardijske brigade

Danas, 28. listopada Udrugu veterana 4. gardijske brigade posjetio je Anton Kikaš, iseljenički Hrvat iz Kanade koji je davne 1991. godine na početku Domovinskog rata pokušao pomoći domovini dopremom oružja, no presreli su ga lovački zrakoplovi RV JNA, a Kikaš je završio u zatvoru u Beogradu.
U posjetu Splitu je povodom predstavljanja igrano – dokumentarnog filma Jakova Sedlara ‘Nisam se bojao umrijeti – domoljubna misija Antona Kikaša 1991.

Prilikom jednog predstavljanja navedenog filma Kikaš je rekao: “Film iznosi detalje moje domoljubne misije 1991. godine, poklona oružja hrvatske zajednice Toronta, MUP-u i Zboru narodne garde RH, te vam nakratko vraća sjećanja na vrijeme i događaje kada su se nad Hrvatskom nadvili tamni oblaci i kad je velikosrpski agresor ne samo sve uništavao nego je htio i prisvojiti veliki dio hrvatskog teritorija, koji od stoljeća sedmog pripada Hrvatima.

Te 1991. nisam uopće dvojio trebam li se odazvati i pomoći Domovini kako bi se obranila od “do zuba” naoružanog agresora, kojega smo na kraju ponosno i dostojanstveno pobijedili”.

Gospodin Kikaš osim što predstavlja film u Splitu, gostovao je u emisiji „Na prvoj crti“ i posjetio je Udrugu veterana 4. gardijske brigade gdje se u spomen sobi poklonio svim poginulim pripadnicima 4. gardijske brigade.

Dođimo i poklonimo se

Svakog prvog petka u mjesecu, u 09.00 sati u Spomen kapeli “Sveti Križ” – voj. Dračevac održava se Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade.

Sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

O projektu