Veterani 4. gardijske brigade na obilježavanju 30. godišnje pada Kijeva

Povodom obilježavanja 30. godišnjice pada Kijeva, 26. kolovoza 2021. godine održano je sjećanje i komemoracija za žrtve, kao i za sve poginule, nestale i zatočene branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata.

Na taj dan 1991. godine, Kijevo je palo u neprijateljske ruke. Tijekom okupacije Kijeva, ubijeno je 14 civila, uz troje poginulih branitelja. Ostalo stanovništvo je prognano, a selo razrušeno i spaljeno.

Komemoracija je započela polaganjem vijenaca na mjestu pogibije hrvatskog branitelja Frane Jurića Arambašića. Potom je položen vijenac kod centralnog križa „Raspeti kijevski Krist“, ispred crkve svetog Mihovila gdje je održana i Sveta misa.

Okupljenim sudionicima obratili su se, predsjednik Udruge veterana i dragovoljaca Domovinskog rata Marinko Čavka, ujedno i organizator te načelnik Općine Kijevo Martin Ercegovac.

Počast žrtvama Kijeva došao je odati i predsjednik RH Zoran Milanović, kao i izaslanik predsjednika Vlade RH Gordan Hanžek, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje te državni tajnik u Ministarstvu branitelja Darko Nekić, župan Šibensko-kninske županije dr.sc. Marko Jelić, kao i mnogobrojni drugi predstavnici braniteljskih udruga među kojima su bili i veterani 4. gardijske brigade. Prisjetili su se 37 svojih suboraca koju su zarobljeni i odvedeni u logor u Knin, odakle su razmijenjeni 02. studenoga 1991. godine u Žitniću.

Dođimo i poklonimo se

Svakog prvog petka u mjesecu, u 09.00 sati u Spomen kapeli “Sveti Križ” – voj. Dračevac održava se Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade.

Sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

O projektu