Božo Zadro

Izuzetno mi je zadovoljstvo što smo se i ove godine okupili u ovoliko velikom broju. Ispunjavate me ponosom što ste i na ovu, 21. obljetnicu s nama. Vidljivo je i večeras kako još uvijek postoji dovoljan broj onih koji znaju da se od 1991. – 1995. godine događalo ono što se doista događalo, a ne ono što bi neki željeli da se događalo!
     Teško je shvatiti odakle dolazi tolika energija i potreba za iskrivljivanje povijesne činjenice, za obezvrjeđivanje žrtve koja je dana za svete ideale  naroda i njegove države. No sve dok postoje hrvatski branitelji pojmovi kao DOMOLJUBLJE, VJERA, NACIONALNI INTERES i sve ono što nacionalno biće jednog naroda drži na okupu, neće biti  ni izbrisani, ni zastarjeli, ni deplasirani, ni nebitni.
       Nažalost, moramo i mi sami priznati kako ovo nije ni u kom slučaju država za koju smo živote dali… Nismo ni u ludilu sanjali kako ćemo biti žrtve kapitala, kako će nam i živote i budućnost određivati povećanja dozvoljenog minusa, brzog kredita bez jamaca, kako ćemo tražiti u nekom velikom shoping centru kada je u tijeku akcija, kada ćemo kupiti osnovne namirnice na sniženju…
       Nismo to htjeli, sigurno to nisu htjeli ni naši prijatelji koji su dali živote za bolju, a ne takvu budućnost!
      Naši ideali su: VLASTITA DRŽAVA, PRAVEDNA I PONOSNA DRŽAVA koja neće dozvoliti napade na svoje svetinje. Ni po koju cijenu…
      A gdje su danas te svetinje? Nema ih u novinama, nema ih na televiziji, nema ih na filmu, a na žalost ni tamo gdje bi neizostavno morale biti: u školskim udžbenicima.
     Očekivali smo, ili se pak nadali, očito uzaludno premda je prošlo više od desetljeća od naših akcija na bojištima, kako ćemo i mi naći svoje mjesto u pisanju povijesti!
      Zar sve relevantne strukture, ne žele poticati promicanje nacionalnih vrijednosti,  i još važnije – ISTINE!?
     Zadaća je i nas nekadašnjih vojnika, kao i sadašnjih političara i čelnika države da, između ostaloga, u nastavni program uvrste svaku temu koja će djeci kazati kako je izuzetno važno imati svoju državu, svoju domovinu. Program koji će iznijeti činjenice o stvarnim događajima, o cijeni kojom je sloboda i država plaćena i potrebi da se tu državu voli, izgrađuje i uređuje.
      Žao mi je kako se nema sluha pozvati djecu i prosvjetne djelatnike na ekskurzije tamo gdje su se borili očevi te djece i gdje su umirali naši prijatelji, tamo gdje se rađala i branila ova država. Uvijek se bira neka strana destinacija, a naša mladost, budućnost ove države ni Vukovar nije posjetila. Ni ne znaju priču o tom gradu-stradalniku, gradu ponosu naše domovine.
       Ako baš želite znati: naša je beretka, beretka 4. brigade, pravi dokaz kako su ovu državu stvorili i obranili samo obični Hrvati.
      Stoga je nitko nema pravo raskrajati, dijeliti, prodavati strancima za šaku eura!
Nitko nema pravo, niti ćemo kome to dopustiti!
Svoje beretke smo časno i pošteno nosili  i ne mislimo nikome služiti osim svome narodu.
      Zato i s ovog mjesta i na ovaj sveti datum, 28. travnja, kada je utemeljena legendarna 4. brigada, ona jedina UDARNA brigada,  pozivamo sve one čija
je dužnost i koji imaju moć promijeniti ove trendove, da nam se pridruže i da se tom poslu posvete.
      Sigurni smo kako nije kasno i da ova država ima snage, sad kad je slobodna, postati pravedna, poštena i uređena!
Ovaj narod to zaslužuje.
     To je naš dug prema poginulim, nestalim i umrlim, a nadasve to je primjer i obveza prema vlastitoj djeci.

 

Dođimo i poklonimo se

Svakog prvog petka u mjesecu, u 09.00 sati u Spomen kapeli “Sveti Križ” – voj. Dračevac održava se Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade.

Sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

O projektu