Veterani 4. gardijske brigade hodočastili na Visovac

Udruga veterana 4. gardijske brigade organizirala je u subotu, 12. listopada 2019. godine jednodnevni izlet, ujedno i hodočašće na Visovac za veterane i članove njihovih obitelji kao i pridružene članove Djecu hrvatskih branitelja Domovinskog rata.

Izlet je organiziran u sklopu projekta „Logoterapija u 7 koraka“ apliciranog u suradnji s Katoličkim bogoslovnim fakultetom Sveučilišta u Splitu.

Na Visovcu veterane je dočekao domaćin fra Stojan Damjanović, koji im je rado pokazao cijeli otočić i upoznao ih s povijesti ovog prekrasnog i jedinstvenog mjesta, poznatog kao mjesto za molitvu i razmišljanje.

Danas na otočiću žive i rade franjevci koji su i podignuli crkvu, no smatra se da su ga prvi naselili pustinjaci koji su pripadali redu sv. Augustina. Franjevci su došli na Visovac tek u 15. st. bježeći iz Bosne pred navalom turskih osvajača.

Zahvaljujući predanom radu franjevci su uspjeli obnoviti samostan i s vremenom pretvoriti mali otočić u pravu oazu unutar kanjona rijeke Krke. Veterani su tako saznali da na Visovcu rastu mnoge egzotične vrste bilja iz cijelog svijeta, pa da franjevci čak imaju i svoje stablo banana, te da se ne treba iznenaditi ukoliko naiđu na paune, kornjače ili labudove.

Ljubitelji kulture i povijesti razgledali su bogatu kolekciju u samostanskom muzeju. U bogatoj zbirci nalazi se i donedavno najmanja knjiga na svijetu, mala knjižica tiskana u dimenzijama 3×5 mm, s njen sadržaj je molitva „Oče naš“ na 7 jezika. Titulu je prije nekoliko godina preuzela knjiga „Teeny Ted from Turnip Town”, koju je moguće pročitati elektronskim mikroskopom.

Nakon upoznavanja sa samim otokom i njegovom povijesti služena je sveta misa za sve poginule hrvatske branitelja koju je predvodio don Boris Vidović uz don Anđelka Dukića.

Ispunjeni energijom netaknute prirode kojoj su okruženi, uz pravo proljetno vrijeme izlet je nastavljen uz šetnju i upoznavanje Skradina.

Dođimo i poklonimo se

Svakog prvog petka u mjesecu, u 09.00 sati u Spomen kapeli “Sveti Križ” – voj. Dračevac održava se Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade.

Sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

O projektu