Siječanj 24, 2020

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

vrh desno2

Veterani 4. gardijske brigade sudjelovali na otkrivanju spomenika "Spomenik Domovini" na Dinari

Na inicijativu Planinarske udruge „Dinaridi“ i Udruge veterana 7. gardijske brigade „Puma“, u nedjelju, 04. kolovoza 2019. godine, na vrhu Ošjak otvoren je spomenik „Spomenik Domovini“.

Uz najviše predstavnike državne vlasti i predstavnike braniteljskih udruga spomenik su otkrila djeca poginulih hrvatskih branitelja uz blagoslov vikara Vojnog ordinarijata don Marka Mede.

Spomenik je izgrađen je od autohtonog vinarskog kamena kako bi u potpunosti bio uklopljen u prirodno planinsko okruženje. Sastoji od dva kamena dolita nepravilnih oblika uzetih iz prirode koji stoje jedan pored drugog.

Na manjem je utkana hrvatska šahovnica u vidu kamenih crvenih kockica nepravilnog oblika i rasporeda koje simboliziraju Domovinski rat.Na drugom djelu spomenika isklesani su stihovi Silvija Strahimira Kranjčevića, ulomak iz pjesme ‘Moj dom’.

Autor spomenika je kamenoklesar iz Trilja Antun Vuko koji je dosad napravio četiri spomenika na Dinari posvećenih hrvatskim braniteljima.

DOĐIMO I POKLONIMO SE

kapelica dracevacSvakog prvog petka u mjesecu, u 09.00 sati u Spomen kapeli "Sveti Križ" - voj. Dračevac održava se Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade.

Online monografija

korica monografija

Veteranska odora

upute o nosenje odore