Veljača 27, 2020

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

vrh desno2

Veterani 4. gardijske brigade i pridruženi članovi na obilježavanju 26 obljetnice stradanja Hrvata na Stipića livadi

U nedjelju 28. srpnja 2019. obilježena je 26. godišnjica stradanja hrvatskih civila i branitelja na Stipića livadi. Na tom mjestu, u blizini Doljana, davne 1993. godine, dogodio se strašan zločin. Ukupno su ubijena 33 hrvatska vojnika HVO-a i 6 civila, a u samim Doljanima smrtno je stradalo i na okrutne načine ubijeno ukupno 65 osoba. Preostali preživjeli stanovnici, njih oko 200 uglavnom žena i djece, uhićeni su i odvedeni u Jablanicu gdje su bili zatočeni sve do početka ožujka 1994. godine.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen-obilježja započelo je svečano obilježavanje. Vijence su položili i svijeće zapalili brojna izaslanstva i članovi braniteljskih udruga među kojima su bili i veterani 4. gardijske brigade te mladi pridruženi članovi Djeca hrvatskih branitelja Domovinskog rata.

Prije održavanja svete mise, pročitana su sva imena stradalih, a prigodnim riječima okupljenima obratio se general HVO-a Stanko Baja Sopta. Potom je služena sveta misa, koju je predvodio fra Ante Marić, uz snažnu poruku u propovijedi, unatoč jakoj kiši koja je počela padati.

DOĐIMO I POKLONIMO SE

kapelica dracevacSvakog prvog petka u mjesecu, u 09.00 sati u Spomen kapeli "Sveti Križ" - voj. Dračevac održava se Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade.

Online monografija

korica monografija

Veteranska odora

upute o nosenje odore