Siječanj 18, 2021

In Hoc Signo Vinces

U Udruzi veterani 4. GBR održana prezentacija "VRO Maslenica 93" i monodrama "Skupljanje kostiju"

Siječanj 22, 2019

Operacija „Maslenica“ bila je do tada jedna od najzahtjevnijih operacija u kojoj je 4. gardijska brigada imala ključnu ulogu. Bio je to vrhunac mukotrpnog puta kojim su njeni pripadnici, ali i pripadnici drugih brigada složno krenuli u obranu suvremene Republike Hrvatske.

Upravo zbog tog zajedništva i osjećaja ponosa, te povodom obilježavanja 26. obljetnice VRO „Maslenica 93.“ Udruga veterana 4. gardijske brigade, u nedjelju 20. siječnja 2019. godine u prostorijama Udruge ugostila je svoje prijatelje i suborce 3. bojne 112. brigade koje je došao pozdraviti i župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban.

Nakon druženja u prostorijama Udruge, gdje im je predsjednik Udruge Hrvoje Pupić-Vurilj uručio i monografije 4. gardijske brigade zajednički su se uputili u crkvu Sv. Spasa na Mejašima gdje je služena sveta misa za Domovinu i sve poginule i nestale hrvatske branitelje. Svetu misu je predvodio župni vikar don Ante Bitunjac uz župnika don Anđelka Dukića. Ova prilika je iskorištena i da se don Anđelku Dukiću uruči plaketa 4. gardijske brigade, kao prvom dušobrižniku brigade u Domovinskom ratu, ali i za svu nesebičnu suradnju s braniteljima i nakon rata.

Nakon svete mise pukovnik Marko Vukasović kratkom prezentacijom nas je upoznao s operacijom „Maslenica“ i ulogom 4. gardijske brigade u istoj.

U suradnji s KUU „Sv. Kliment“ Gornje Sitno u Kripti crkve izvedena je ratna monodrama „Skupljanje kostiju“ dramske umjetnice Mladenke Gruice. Riječ je o potresnoj priči zapisanoj od strane Ivane Haberle iz Udruge Žene u Domovinskom ratu Zadar, a prema svjedočanstvu pokojne Grle Pedić, iz Paljuva, koja se za vrijeme okupacije sela, 1991., više od mjesec dana, svake noći, iskradala iz zatočeništva i odlazila do mrtvog tijela svog sina Ante, pokrivajući ga dekom da mu strvinari ne bi oskvrnuli tijelo.

Naime, za vrijeme operacije „Udar 91.“ 31. prosinaca 1991. godine, unatoč potpisanom Sporazumu o primirju, mještani Zadra i okolnih mjesta su morali napustiti svoje domove i otići u trogodišnje prognanstvo. Jedna od najtežih situacija je bila u zoni 3. bojne 112. brigade, odnosno selima Pridraga, Paljuv, Novigrad i Podgradina. Paljuv je pao na staru godinu, s u njemu je u zarobljeništvu ostalo 29 civila. Tog dana poginuo je sin Grle Pedić, Ante Pedić. Njihove obitelji nisu znale ništa o njima sve dok 13 pripadnika te brigade, predvođeni zapovjednikom Antom Barabom-Čičom i današnjim generalnom Blažom Beretinom, nisu 09. veljače 1992. godine oslobodili nedužne civile nakon 42 dana zarobljeništva. Iza akcije „Maslenica“ su Paljušani prvi puta vidjeli svoje selo.

Dramska umjetnica Mladenka Gruica svojom izvedbom prepunom emocija, mimika i gesta uz skromnu scenografiju uspjela je prenijeti ovo istinito ali potresno i tužno svjedočanstvo, te probuditi u publici najdublje emocije koja ju je sa suzama u očima nagradila gromoglasnim pljeskom.

Dodatan val emocija krenuo je kad su se na pozornicu popela devetorica od 13 branitelja sudionika akcije spašavanja nedužnih civila, među kojima je bio i Ante Pedić, unuk pokojne bake Grle, sin pokojnog hrvatskog branitelja Ante Pedića, u vrijeme događaja četveromjesečni plod u utrobi svoje majke, te kćer hrvatskog branitelja Magdalena Buterina koja je izvedbom pjesme „Zemlja dide mog“ opisala što osjeća, te još jednom uzburkala emocije publike.

DOĐIMO I POKLONIMO SE

Kapelica DracevacSvakog prvog petka u mjesecu, u 09.00 sati u Spomen kapeli "Sveti Križ" - voj. Dračevac održava se Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade.

Projektza

EuzastavaSufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

O PROJEKTU

Lenta Eu

Online monografija

Korica Monografija

Veteranska odora

Upute O Nosenje Odore

Zatvori