Studeni 26, 2020

In Hoc Signo Vinces

Održano natjecanje motornih pilota u preciznom slijetanju "Memorijal samostalnog zrakoplovnog voda 4. GBR ZNG"

Listopad 19, 2020

U sklopu obilježavanja 30. godišnjice osnivanja SZV 4. Brigade ZNG, na aerodromu Sinj održano je natjecanje motornih pilota u preciznom slijetanju pod nazivom „Memorijal samostalnog zrakoplovnog voda 4. Brigade ZNG“. Zbog raskvašenosti piste i lošeg vremena, natjecanje je održano danas u nedjelju a ne jučer kada je bilo svečano obilježavanje povijesnog događaja stvaranja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na samim počecima Domovinskog rata. Sudjelovalo je osam motornih pilota, uglavnom članova aeroklubova Sinj i Split s četiri aviona i to dva iz Ak Split te po jedan iz Ak Sinj i Split Air d.o.o.

Nakon tri serije, najbolji rezultat s 200 kaznenih bodova ostvario je Igor Jajac te zauzeo prvo mjesto dok su Marino Kotoraš s 400 kaznenih bodova i Nediljko Ivačić sa 600 kaznenih bodova zauzeli drugo, odnosno treće mjesto. Treba naglasiti da je trećeplasirani Nediljko Ivačić bio pripadnik ove slavne postrojbe i to od prvog dana njenog osnivanja. Svima njima su dodijeljeni prigodni pehari a pobjednik je dobio i prijelazni pehar jer je ideja organizatora da ovo natjecanje postane tradicionalno kao živi spomen na jedan od slavnih dana naše novije povijesti. Nagrade su uručili Matko Raos - ratni zapovjednik postrojbe, Neven Bazina – pripadnik postrojbe i jedan od njenih osnivača te Zvonko Kovačević – pripadnik postrojbe i sadašnji predsjednik Aerokluba Sinj. Nositelj tehničke provedbe natjecanja bio je Ivan Tomasović – upravnik aerodroma Sinj.

„Ideja o ovom memorijalu nastala je prije nekoliko godina među članovima Aerokluba Sinj i nekoliko članova postrojbe. Za ovu godinu, obzirom da je 30. godišnjica planirali smo organizirati i aeromiting, a također i ovaj Memorijal ali na kudikamo većem nivou te smo u tom smjeru obavili razgovore s MORH - om, županijom splitsko dalmatinskom i gradom Sinj, pripremili smo kandidature za objavljene natječaje, dobili načelnu potporu ministarstava obrane i hrvatskih branitelja te županije ali sve je poremetila ova situacija s virusom. Nama je važno da je ipak krenulo a za dogodine se nadamo puno boljoj situaciji i Memorijalu kakav ovaj događaj i naš kraj zaslužuju“ – riječi su predsjednika Aerokluba Sinj, Zvonka Kovačevića.

Organizatori i domaćini ovog natjecanja bili su Udruga veterana 2. Bojne 4. Gbr „Cro Angels“ i Aeroklub Sinj.

FOTO GALERIJA

DOĐIMO I POKLONIMO SE

Kapelica DracevacSvakog prvog petka u mjesecu, u 09.00 sati u Spomen kapeli "Sveti Križ" - voj. Dračevac održava se Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade.

Projektza

EuzastavaSufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

O PROJEKTU

Lenta Eu

Online monografija

Korica Monografija

Veteranska odora

Upute O Nosenje Odore

Zatvori