Siječanj 18, 2021

In Hoc Signo Vinces

Kongres veterana 4. gardijske brigade u Lori: "U krvi stečeno ratno iskustvo moramo prenijeti mlađima"

Dvodnevni Kongres veterana 4. gardijske brigade "Što nam znače iskustva iz Domovinskog rata u izgradnji suvremene Republike Hrvatske" u četvrtak je službeno započeo u Domu Hrvatske vojske "General-bojnik Ivo Jelić" u Lori.

Brojni visoki uzvanici, izaslanik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, zapovjednik Zapovjedništva za potporu general-bojnik Mladen Fužul, državna tajnica u Ministarstvu hrvatskih branitelja Nevenka Benić, ministar zdravstva Milan Kujundžić, splitski gradonačelnk Andro Krstulović Opara i splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban svečano su pozdravili i istaknuli važnost ove kultne brigade i kongresa koji je osmišljen kroz tri tematske cjeline: organizaciju zdravstvene struke u Domovinskom ratu, okrugli stol "Psihotrauma PTSP, psihosocijalno osnaživanje hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji" te okrugli stol "Odgovor na krizne situacije modernog doba".

Klapa "Sv. Juraj HRM-a" himnom je uveličala otvorenje, a zatim su se pred prepunom dvoranom obratili i Hrvoje Pupić-Vurilj, predsjednik Udruge veterana 4. gardijske brigade, koji je govorio o cjelovitoj skrbi o veteranima ove herojske brigade i podizanju kvalitete njihovih života uz zaštitu digniteta Domovinskog rata, Julija Budimir-Bekan, predsjednica organizacijskog odbora Kongresa, te akademkinja Mirna Šitum, predsjednica znanstvenog odbora Kongresa.

– Naš imperativ su stalna humanitarna angažiranost, socijalizacija, društvena uključenost te prenošenje dragocjenih iskustava, znanja i vještina stečenih u obrani domovine na mlade generacije – kazao je Pupić-Vurilj.

– Ideja je nastala kao produkt našega višegodišnjeg promišljanja i potrebe da mi, hrvatski branitelji, svoja vrijedna znanja, iskustva i vještine koje smo stekli u Domovinskom ratu prenesemo na mlađe generacije, koje će biti zamašnjak daljnje izgradnje suvremene Hrvatske. Na početku rata imali smo samo znanje koje smo donijeli iz civilstva, krunicu oko vrata i veliku emociju. Stvorili smo ratni vojni sustav te ga organizirali tako da je funkcionirao gotovo besprijekorno. To je rezultiralo pobjedom i oslobođenjem Lijepe naše – kazala je Budimir-Bekan, nakon koje je akademkinja Mirna Šitum riječima o teškim danima dirnula sve u dvorani.

– Iz Domovinskog rata baštinimo mnogobrojna, neponovljiva i nadasve korisna iskustva koja imamo obvezu prenositi u život naše domovine. Takvo, u krvi stečeno iskustvo koje nas čini privilegiranima je i iskustvo ratnog saniteta naše brigade – istaknula je, među ostalim, Šitum.

Imamo li danas uređeno društvo usmjereno k boljoj i sigurnoj budućnosti, jesmo li spremni odgovoriti na potencijalne velike krizne situacije i kako još boljom standardizacijom operativnih postupaka i homogenizacijom svih dionika društva očuvati i izgraditi što snažniju Hrvatsku, samo su neka od pitanja na koja će uvaženi sudionici na Kongresu odgovoriti.

A potresne odgovore na pitanja o broju ubijenih civila, djece, žena, mučenjima i statistici zločina protjerivanja civila te zločinima nad hrvatskim bolnicama, iznio je prof. dr. sc. Andrija Hebrang.

Prvog dana Kongresa održan je i tematski blok na temu zdravstvene struke na početku Domovinskog rata. O tome kako je civilna zdravstvena struka dočekala početak rata i pripremila sustav zdravstva za obranu, govorili su prof. dr. sc. Andrija Hebrang, prof. dr. sc. Mihovil Biočić, Marija Županović, viša medicinska sestra, doktor dentalne medicine Štefan Biro, prof. dr. sc. Mladen Smoljanović, dr. med. mr. sc. Joško Kalilić i dr. sc. Ivan Bagarić.

Bogat program obuhvatio je i panel-diskusiju o organizaciji rada zdravstvene struke u 4. gardijskoj brigadi. Formiranje ratnog saniteta, aktivnosti vezane uz pružanje zdravstvene skrbi na terenu, ratne ozljede i bolesti, neke su od tema o kojima je detaljnije govorilo više od 20-ak stručnjaka, akademika, doktora i profesora.

Izvor: Slobodna Dalmacija

DOĐIMO I POKLONIMO SE

Kapelica DracevacSvakog prvog petka u mjesecu, u 09.00 sati u Spomen kapeli "Sveti Križ" - voj. Dračevac održava se Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade.

Projektza

EuzastavaSufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

O PROJEKTU

Lenta Eu

Online monografija

Korica Monografija

Veteranska odora

Upute O Nosenje Odore

Zatvori