Rujan 25, 2020

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

vrh desno2

Veterani 4. GBR. na 19. maratonu lađa

U subotu 13. kolovoza završen je 19. maraton lađa na Neretvi od Metkovića do Ploča na kojem su sudjelovali i lađari Veterani 4.gardijske brigade iz doline Neretve među kojima je kao veslač sudjelovao i predjsednik udruge 4. gardijske brigade Božo Zadro.

U konkurenciji 34 lađarske posade veterani 4. gardijske brigade postigli su poziciju u zlatnoj sredini, 17. mjesto, za 6 pozicija bolji nego prošle godine.
Pobjednici maratona lađa po prvi put jedna je posada izvan Neretve, SU Argo iz Bjelovara što je svojevrsno iznenađenje. Argonauti su taktički odradili ovaj maraton i na kraju zasluženo slavili.

Na stazi dugoj 22,5 km, od starta veslali su „narepu“ prvih favorita vodeće Stabline. I dok su Gusari i Stablina probijali hladnu Neretvu boreći se sa valovima i vjetrom u prsa, Argonauti su čuvali snagu za finiš. Oko kilometar prije cilja vodeći dvojac je gotovo ravnopravno veslao do dolaska u 200 m. uzak kanal na ulazu u luku Ploče gdje jedva mogu dvije lađe proći, tako spojeni gubili su snagu i usporavali sami sebe a onda ulaskom u široki akvatorij luke, samo 200 metara pred ciljem, bjelovarčani kreću u žestokom ritmu i lagano pretiču vodeći dvojac osvojivši tako veliki prijelazni štit Kneza Domagoja, mali štit u trajno vlasništvo, zlatne medalje i novčanu nagradu od 30 000 kn.

Maraton je uživo pratilo nekoliko desetaka tisuća ljudi, sa obala, iz brojnih brodova i drugih plovila i sa navijačkog vlaka. Gorjele su bengalke u mjestima kojima su lađari prolazili, zvonila crkvena zvona... Naši veterani startali su iz drugog reda u Metkoviću, oko 2 km dalje valovi od brodova nalijevaju im lađu što ih usporava. Nakon 10 izveslanih kilometara, u Opuzenu na mjestu za zamjene ulazi novih 6 veslača. I dok su drugi padali što su bliže kraju, lađari veterana 4. gardijske brigade do cilja su pretekli četiri lađe. Iako su im „bježali“ preko 200 metara od Opuzena, samo 2. km pred ciljem dostižu ekipu Baćine s kojima dalje vode „borbu“ poravnati gotovo do pred cilj gdje zadnjih 100 metara pretiču Baćinu za dužinu lađe i tako ulaze u cilj.

Lađarska posada Veterana 4.gardijske brigade na maratonu nastupa redovito od 2009.godine. Ove godine od organizatora dobili su plaketu za sportski potez na maratonu lađa. Ante Pehar, predsjednik udruge veterana 4. gardijske brigade za Dubrovačko  neratvansku županiju, dobio je plaketu za 15 sudjelovanja na maratonu lađa.
Treba istaći da su u posadi veterana 4. gardijske brigade čak petorica sa preko 50 godina starosti, jedan sa umjetnim kukom, trojica sa gelerima u sebi ali sa srcem junačkim. Po završetku maratona naši lađari nastavili su zajedničko druženje u Metkoviću s nekoliko lađarskih udruga uz feštu do jutra.
Stigli su i naši gosti iz Udruge veterana 3.gbr Kune koji su ih cijelo vrijeme bodrili.

DOĐIMO I POKLONIMO SE

kapelica dracevacSvakog prvog petka u mjesecu, u 09.00 sati u Spomen kapeli "Sveti Križ" - voj. Dračevac održava se Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade.

projektza

Europska unijaSufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

O PROJEKTU

lenta eu

Online monografija

korica monografija

Veteranska odora

upute o nosenje odore