Kolovoz 05, 2020

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

vrh desno2

Sretan ti rođendan Hajduče!

Veljača 11, 2016

Prije dvadeset četiri godine neposredno nakon međunarodnog priznanja Republike Hrvatske 08. veljače 1992. godine pred četiri tisuće gledatelja nogometna momčad 4. gardijske brigade odigrala je utakmicu sa HNK Hajduk Split.

Inicijator i realizator projekta bio je Petar Bakotić, umirovljeni bojnik 4. gardijske brigade koji je svoju ideju priopćio zapovjedniku brigade, generalu Ivi Jeliću nakon čega je izdata zapovjedio Andriji Popoviću, zapovjedniku IPD-a, da zajedno s gospodinom Bakotićem realizira ideju. Stupili su u kontakta s tadašnjim čelnicima Hajduka, Vedranom  Rožićem i Ivanom Buljanom te organizirali prvu nogometnu utakmicu na Poljudu u međunarodno priznatoj Republici Hrvatskoj.

Dresovi ekipe 4. brigade bili su maskirne majice s crnim gaćicama. Usprkos činjenici da su se igrači netom skupili s bojišta, ekipa četvrte pružila je odličan otpor, stvorila nekoliko polušansi što konačno nije bilo dovoljno pa je tako krajnji rezultat išao u prilog Hajduku (3:0).

Ovakvi susreti za pripadnike Hrvatske vojske imali su veliki značaj za njihovo psihičko stanje jer su se bar na kratko ovakvim prilikama vraćali u svakodnevne radosti mirnodopskog života.

 

DOĐIMO I POKLONIMO SE

kapelica dracevacSvakog prvog petka u mjesecu, u 09.00 sati u Spomen kapeli "Sveti Križ" - voj. Dračevac održava se Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade.

projektza

Europska unijaSufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

O PROJEKTU

lenta eu

Online monografija

korica monografija

Veteranska odora

upute o nosenje odore