vrh desno2

Lađom od Metkovića do Dubrovnika u spomen na branitelje

Povodom 20.obljetnice obrane i oslobođenja hrvatskog juga i deblokade Dubrovnika te u čast poginulih pripadnika 4.gardijske brigade koji su položili svoj život na oltar Domovine u borbama na južnom bojištu tijekom 1992.godine udruga veterana 4.gardijske brigade-podružnice za Dubrovačko-neretvansku županiju izveslali su veslački maraton neretvanskom lađom od Neretve (Metkovića) do Dubrovnika (dva simbola koja se nalaze na zastavi i grbu Dubrovačko-neretvanske županije).   
Lađari su na ovaj vrlo zahtjevni i teški maraton krenuli iz Metkovića u petak poslijepodne te potom veslajući rijekom Neretvom do mora zastali u Blacama gdje su prenoćili. U subotu u 02 sata krenuli su dalje prateći obalu pored Kleka, Neuma prema Malom Stonu. Kako nebi zaobilazili Pelješac, u Malom Stonu lađa je izvučena i prebačena nekoliko kilometara kopnom do Stona odakle su nastavili dalje prema Slanom gdje su stigli oko 10 sati. Na rivi ih je dočekao načelnik općine gosp. Nikola Knežić. Nakon kraćeg zadržavanja i osvježenja nastavili su dalje prema Brsečinama gdje su u uvali objedovali, u pravim terenskim uvjetima i odmorili se. Dio veterana iz pratnje kopnom, posjetili su spomenik poginulim pripadnicima 4.gardijske brigade u Trstenom gdje su zapalili svijeću. U 16.30 veterani su nastavili dalje prema Dubrovniku, pored otoka Koločepa. Nakon prijeđenih 100 kilometara koji su izveslali za 17 sati u Stari port stigli su nešto iza 20 sati. Na obali ih je dočekao župan Nikola Dobroslavić i pročelnici Nina Skurić i Maro Kristić. Slijedilo je izvlačenje i utovar lađe u kamion i povratak u Metković čime je ovaj veliki projekt završen.

DOĐIMO I POKLONIMO SE

kapelica dracevacSvakog prvog petka u mjesecu, u 09.00 sati u Spomen kapeli "Sveti Križ" - voj. Dračevac održava se Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade.

projektza

Europska unijaSufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

O PROJEKTU

lenta eu

Veteranska odora

upute o nosenje odore

Zatvori