Ivica Tolić u EP – Rasvjetljavanje istine o nestalim braniteljima i civilima u Domovinskom ratu

tolic1Ivica Tolić, zastupnik u Europskom parlamentu, 21. ožujka 2017. godine organizirao je konferenciju pod nazivom «Rasvjetljavanje istine o nestalim braniteljima i civilima u Domovinskom ratu».

U svojstvu govornika sudjelovali su: potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić, potpredsjednik Odbora UN-a za prisilne nestanke Reiner Huhle, predsjednik Uprave za zatočene i nestale Vlade Republike Hrvatske Stjepan Sučić, predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir, predstavnik Međunarodne komisije za nestale osobe Matthew Holliday, predsjednica Regionalne koordinacije udruga obitelji nestalih osoba s područja bivše Jugoslavije Olgica Božanić i predstavnik Hrvatskog Crvenog križa Branislav Tomić.

Na konferenciji su sudjelovali i Ministarstvo hrvatskih branitelja, predstavnici Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, Zajednice udruga civilnih stradalnika iz Domovinskog rata, Zbora veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata, Udruge veterana 4. gardijske brigade, Udruženja Pokret Majke enklava Srebrenice i Žepe te Komisije za ljudska prava, spolnu ravnopravnost, nestala lica i peticije s Kosova.

Glavni cilj konferencije je bio kako i naziv kaže rasvjetljavanje istine o nestalima, donošenje konkretnih zaključaka koji će biti upućeni Europskom parlamentu i Europskoj komisiji te pomoć obiteljima i institucijama da pronađu put suradnje i rješavanja pitanja nestalih.

Zastupnik Tolić istaknuo je kako želi da ovo pitanje postane europski važno pitanje i da humanost kao jedan od temelja Europske unije bude isključivi kriterij kada govorimo o nestalima bez obzira koje su oni etničke, vjerske ili političke pripadnosti. Naglasio je i potrebu da generacije koje dolaze kao kodeks ponašanja usvoje častan odnos prema zarobljenim vojnicima, ranjenicima i civilima. Da poslije suočavanja vojski obitelji imaju neupitno pravo znati sudbinu članova svojih obitelji kakva god bila. Također, o pitanjima nestalih osoba ne smije biti državnih tajni niti zabranjenih dosjea.

Milijan Brkić, potpredsjednik Hrvatskog sabora, istaknuo je kako bi pitanje nestalih osoba trebalo biti u fokusu svih vlada Republike Hrvatske kao i cjelokupnog društva te kako bi, nakon konflikata i ratova, sve zemlje međusobno trebale omogućiti uvid u potpune informacije o žrtvama i nestalima. Gospodin Rainer Huhle iz UN-ova Odbora za prisilne nestanke objasnio je način funkcioniranja ovog Odbora i dao posjetiteljima uvid u njihov rad, posebice iskustvo u slučajevima hitnih postupaka.

Istaknula se i važnost Međunarodne komisije za nestale osobe, čiji podatci povezuju Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Crnu Goru i Srbiju. Njihov predstavnik Matthew Holliday istaknuo je kako s Komisijom Republika Hrvatska surađuje od 1996. Godine. Sve baze podataka Međunarodne komisije moraju sadržavati ime i prezime, ime oca, datum i mjesto rođenja, datum nestanka, identifikaciju (ako postoji) i zemlju u kojoj je nestanak registriran.

Predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, Ljiljana Alvir, osvrnula se na ratno razdoblje i činjenicu da obitelji već 25 godina traže istinu. Tražili su istinu najprije pojedinačno, a zatim su osnivali udruge i povezivali se. Kucali su na sva vrata, vršili pritiske, molili, kritizirali, sudjelovali u javnim politikama, doprinosili miru i toleranciji, ali do istine, ostvarenja prava i pravde još uvijek nisu došli.

Ova konferencija, prva ove tematike u Europskom parlamentu, pomogla je podizanju ovog pitanja na europsku razinu. A na toj razini se mora zapamtiti da države ne smiju odbijati pružanje informacija o nestalim osobama. To se odnosi na sve države članice Europske unije i one zemlje koje to žele postati.

Dođimo i poklonimo se

Svakog prvog petka u mjesecu, u 09.00 sati u Spomen kapeli “Sveti Križ” – voj. Dračevac održava se Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade.

Sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

O projektu