Rujan 30, 2020

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

vrh desno2

Veterani 4. gardijske brigade u Koloni sjećanja u Vukovaru

Na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. u ponedjeljak, 18. studenoga 2019. godine obilježeno je 28. obljetnica pada Vukovara u ruke srpskog agresora, a u gradu-heroju i ove se godine okupila rijeka ljudi koji su došli odati počast poginulima za slobodnu Hrvatsku.

U dvorištu vukovarske bolnice održan je Komemorativni skup „Vukovar, mjesto posebnog pijeteta“ gdje je nakon prigodnog programa formirana tradicionalna Kolona sjećanja predvođeni hrvatskim braniteljima, među kojima su bili i veterani 4. gardijske brigade i članovima obitelji ubijenih, poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Vukovara, kao i pridruženi članovi Udruge veterana 4. gardijske brigade Djeca hrvatskih branitelja Domovinskog rata.
Ponosno su koračali Županijskom ulicom, središtem grada preko mosta Jean Michel-Nicolier, Radićevom ulicom i Ulicom bana Josipa Jelačića sve do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata na kojem su položeni vijenci i upaljene svijeće.

Najviša državna i ostala izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće podno spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru čime su odali počast žrtvi toga grada.

Tijekom gotovo tromjesečne opsade Vukovara stradalo je 2717 hrvatskih branitelja i civila od kojih je više od 300 još uvijek na popisu zatočenih i nestalih, a grad je gotovo sravnjen sa zemljom. Za njihovu dušu kod spomen obilježja molio je nadbiskup đakovački i osječki mons. Đuro Hranić, dok je svetu misu na groblju predvodio biskup mostarsko-duvanjski mons. Ratko Perić.

Zahvalu za žrtvu za sve poginule, zatočene i nestale hrvatske branitelje iz Domovinskog rata uspješno je kroz svoje molitve iskazao bivši pripadnik Oklopno-mehanizirane bojne „Pauci“, veteran 4. gardijske brigade Mihael Galijot, prešavši put od Splita do Vukovara, te se pridružio svojim suborcima u Koloni sjećanja.

DOĐIMO I POKLONIMO SE

kapelica dracevacSvakog prvog petka u mjesecu, u 09.00 sati u Spomen kapeli "Sveti Križ" - voj. Dračevac održava se Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade.

projektza

Europska unijaSufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

O PROJEKTU

lenta eu

Online monografija

korica monografija

Veteranska odora

upute o nosenje odore