Ožujak 03, 2021

In Hoc Signo Vinces

Veterani 4. gardijske brigade obilježili 28. obljetnicu VRO "Maslenica 93"

Siječanj 23, 2021

Prije 28 godina vojno-redarstvenom operacijom Maslenica u 72 sata Oružane snage Republike Hrvatske u kojima je jedna od važnijih sudionika bila i 4. Gardijska brigada HV. oslobodile su sve bitne strateške točke koje su bile pod okupacijom te je tako omogućeno ponovno prometno povezivanje juga i sjevera Hrvatske.
Deblokiran je Zadar, u čijemu je zaleđu tijekom tri dana oslobođeno i petnaestak sela, te strateške točke kao što je zrakoplovna baza Zemunik i Novsko ždrilo.

Povodom 28. obljetnice operacije "Maslenica 93" Veterani 4. gardijske brigade i Veterani Specijalne policije "Batt Split" posjetili su mjesta pogibelji suboraca i zapalili svijeće na svim spomen pločama pripadnika 4. gardijske brigade koji su poginulih u operaciji Maslenica.
Nakon obilaska mjesta pogibelji pripadnika 4. gardijske brigade zaputili su se u Kašić gdje su prisustvovali odavanju počasti poginulim suborcima iz 3. Gardijske brigade Kune.

Potom su tradicionalno kao i svake godine položili vijence i zapalili svijeće kod spomen-obilježja 4. gardijske brigade „Pauci“ kod Zelenog hrasta. Ove godine je polaganju vijenaca prethodilo otkrivanje spomen ploče poginulom hrvatskom branitelju Eriku Coliću.

Nakon završetka odavanja počasti kod Zelenog hrasta, veterani 4. gardijske brigade i Veterani Specijalne policije "Batt Split" zaputili su se na Velebit kako bi odali počast i prisjetili se poginulih pripadnika specijalne policije u Domovinskom ratu.

DOĐIMO I POKLONIMO SE

Kapelica DracevacSvakog prvog petka u mjesecu, u 09.00 sati u Spomen kapeli "Sveti Križ" - voj. Dračevac održava se Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade.

Projektza

EuzastavaSufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

O PROJEKTU

Lenta Eu

Online monografija

Korica Monografija

Veteranska odora

Upute O Nosenje Odore

Zatvori