Siječanj 26, 2021

In Hoc Signo Vinces

Veterani 4. gardijske brigade na svečanom obilježavanju Dana hrvatskih branitelja grada Splita

Odlukom Gradskog vijeća od 20. travnja 2015. godine Dan hrvatskih branitelja grada Splita obilježava se 30. svibnja. Dogovorom Koordinacija braniteljskih udruga i gradonačelnika Andre Krstulovića Opare oko programa proslave i ovogodišnji Dan hrvatskih branitelja grada Splita obilježen 30. svibnja 2019. godine.

Program obilježavanja započeo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Gradskom groblju Lovrinac - Groblju branitelja te Spomen obilježju poginulim Bošnjacima muslimanima braniteljima u Domovinskom ratu, a potom i na spomeniku u Parku branitelja pred zgradom Gradske uprave.

Vijence su uz predstavnike grada Splita, gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu, njegove zamjenike Jelenu Hrgović Tomaš, Nina Velu te predsjednika Gradskog vijeća Igora Stanišića, polagali i izaslanik ministra hrvatskih branitelja Jozo Šerić, župan Blaženko Boban, predstavnici Hrvatske ratne mornarice te brojnih udruga proizašlih iz Domovinskog rata među kojima su bili i veterani 4. gardijske brigade kao i pridruženi članovi Djeca hrvatskih branitelja Domovinskog rata.

Nakon toga je u splitskoj prvostolnici, katedrali svetog Dujma služena sveta misa zadušnica za sve branitelje, te je preko južnog pročelja zgrade Gradske uprave razvijena i 22 metra duga hrvatska trobojnica.

Drugi dio proslave započeti će se u nedjelju, 2. lipnja 2019. godine otvaranjem izložbe „Borbene postrojbe grada Splita u Domovinskom ratu“ koja će se moći razgledati u atriju Banovine sve do 07. lipnja 2019. godine.

Na splitskoj Rivi građani će moći razgledati TT zbora HV-a i MUP-a uz brodove Hrvatske ratne mornarice te borbena sredstva Hrvatske kopnene vojske i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Proslava će se završiti uz veliki koncert rock grupe Vatra na Rivi koji počinje u 20 sati, a nakon toga u 22 sata slijedi i veličanstveni vatromet.

Dan B Gsplit1

DOĐIMO I POKLONIMO SE

Kapelica DracevacSvakog prvog petka u mjesecu, u 09.00 sati u Spomen kapeli "Sveti Križ" - voj. Dračevac održava se Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade.

Projektza

EuzastavaSufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

O PROJEKTU

Lenta Eu

Online monografija

Korica Monografija

Veteranska odora

Upute O Nosenje Odore

Zatvori