Kolovoz 04, 2020

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

vrh desno2

Veterani 4. gardijske brigade na proslavi obilježavanja 12. obljetnice ustroja Gardijske motorizirane brigade HKOV

Trodnevnim programom u Sinju je obilježena 12. obljetnica ustroja Gardijske motorizirane brigade HKOV, koja je sljednica slavnih gardijskih brigada „Pauka“, „Tigrova“, „Gromova“ i „Vukova“. Tijekom prva dva dana građani Sinja i posjetitelji su mogli uživati u košarkaškom revijalnom turniru „Street Ball“ kao i koncertu na kojem su nastupali mali orkestar HRM-a, mješoviti zbor grada Sinje te solisti.

Središnji dio proslave održan je u ponedjeljak, 01. travnja 2019. godine, a započeo je svečanim mimohodom postrojbi brigade iz Vojarne 126. brigade do crkve Čudotvorne Gospe Sinjske gdje je služena sveta misa. Svečano misno slavlje je predvodio vojni ordinarij mons. Jure Bogdan uz gvardijana fra Petra Klapeža i vojnog kapelana Gardijske motorizirane brigade fra Božu Ančića.

Nakon svečane svete mise pripadnici Gardijske mehanizirane brigade u svečanom postroju s uzvanicima i građanima su došli su na Trg dr. Franje Tuđmana. Pregled svečanog postroja obavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević u pratnji brigadnog generala Tihomira Kundida, zapovjednika Gardijske motorizirane bojne.

Među uzvanicima pored ministra Damira Krstičevića, zamjenika načelnika GS OSRH generala Drage Matanovića, zapovjednika Hrvatske kopnene vojske generala Siniše Jurkovića, admirala Ive Raffanellija i drugih visokih časnika OSRH, nazočili su i župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, gradonačelnica Sinja Kristina Križanac, alkarski vojvoda Boško Ramljak, gradonačelnici i načelnici gradova i općina cetinske krajine kao i izaslanstva MUP-a, Specijalne policije,vojni izaslanici Njemačke, SAD i Ukrajine, predstavnici braniteljskih udruga, među kojima su bili i veterani 4. gardijske brigade, pridruženi članovi Udruge veterana 4. gardijske brigade – djeca hrvatskih branitelja kao i mnogobrojni građani i osobe iz javnog, kulturnog, vjerskog i društvenog života.

Potom su položeni vijenci i zapaljene svijeće na spomeniku poginulim braniteljima Domovinskog rata Sinja i Cetinske krajine, a ostatak dana iskorišten je za razgledavanje taktično-tehničkog zbora opreme i naoružanja pripadnika Gardijske mehanizirane bojne kao i nastupa akrobatske grupe „Krila Oluje“.

Trodnevni program svečanosti je završio pokaznom vježbom pripadnika 3. mehanizirane bojne Pauci Gardijske mehanizirane brigade i Vojno-obavještajne satnije.

Foto: Petar Malbaša

DOĐIMO I POKLONIMO SE

kapelica dracevacSvakog prvog petka u mjesecu, u 09.00 sati u Spomen kapeli "Sveti Križ" - voj. Dračevac održava se Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade.

projektza

Europska unijaSufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

O PROJEKTU

lenta eu

Online monografija

korica monografija

Veteranska odora

upute o nosenje odore