Kolovoz 04, 2020

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

vrh desno2

Veterani 4. gardijske brigade na proslavi 26. obljetnice "VRO Maslenica 93"

Siječanj 23, 2019

Prije 26 godina vojno-redarstvenom operacijom Maslenica u 72 sata Oružane snage Republike Hrvatske oslobodile su bitne strateške točke koje su bile pod okupacijom, te je omogućeno ponovno prometno povezivanje juga i sjevera Hrvatske. Deblokiran je Zadar, u čijemu je zaleđu tijekom tri dana oslobođeno i petnaestak sela, te strateške točke zrakoplovna baza Zemunik i Novsko ždrilo.

Ovogodišnji program obilježavanja, organizacijskog odbora Zadarske županije, Ministarstva obrane RH, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva hrvatskih branitelja, Sveučilišta u Zadru te udruga proisteklih iz Domovinskog rata i braniteljskih udruge Zadarske županije, započeo je prošli vikend Memorijalnim turnirom u sjedećoj odbojci u Sportskoj dvorani Višnjik i turnirom u streljaštvu malokalibarskim pištoljem u Sportskoj dvorani Mocire. Organizirana je i hodnja predstavnika udruga proisteklih iz Domovinskog rata "Koracima nade u istinu" od Zelenog hrasta, Kašića, Paljuva do Pridrage te memorijalni maraton "Da se ne zaboravi" Maslenica -Posedarje - Paljuv –Novigrad.

U ponedjeljak, 21. siječnja 2019. godine održana je glavna svečanost jutarnjom budnicom Gradske glazbe zadarskim ulicama. Položeni su vijenci i zapaljene svijeće na Središnjem križu Gradskog groblja u Zadru, te na spomen obilježju 3. bojne 4. gardijske brigade Imotski sokolovi.

Uslijedio je mimohod postrojba sudionica operacije s ratnim zastavama uz pratnju orkestra Oružanih snaga Republike Hrvatske preko Obale kneza Branimira, gradskog mosta, Narodnog trga, Kalelargom, sve do crkve sv. Šime, gdje je služena misa za Domovinu.

Obilježavanje je nastavljeno i u utorak, 22. siječnja 2019. godine polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u Kašiću, Islamu Latinskom, Posedarju, kod spomen obilježja križa za sve poginule hrvatske branitelje sa sjeverne strane Masleničkog mosta.

Veterani 4. gardijske brigade zapalili su svijeće na svim spomen pločama svojih suboraca, pripadnika 4. gardijske brigade, poginulih u operaciji Maslenica, nakon toga su sudjelovali na svetoj misi u crkvu Marije zaštitnice kršćana u Paljuvu.

Potom su se uputili u Novigrad na zajedničko druženje i vojnički grah.

Program obilježavanja nastavlja se sve do srijede 13. veljače 2019. godine.

 

DOĐIMO I POKLONIMO SE

kapelica dracevacSvakog prvog petka u mjesecu, u 09.00 sati u Spomen kapeli "Sveti Križ" - voj. Dračevac održava se Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade.

projektza

Europska unijaSufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

O PROJEKTU

lenta eu

Online monografija

korica monografija

Veteranska odora

upute o nosenje odore