Listopad 28, 2020

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

vrh desno2

Veterani 4. gardijske brigade na obilježavanju 29. obljetnice akcije “Zelena tabla – Male Bare”

Danas 14. rujna 2020. godine je u Pločama svečano obilježena 29. obljetnica velike i značajne vojno-policijske akcije u Domovinskom ratu “Zelena tabla – Male Bare”. kojom su hrvatske snage blokirale i osvojile vojarne i ostale vojne objekte bivše JNA u Pločama. 14. rujna 1991. godine.

Zapovjednik akcije je bio pokojni general Petar Šimac.

U samoj akciji zauzimanja vojnih objekata i uništenja JNA brodova sudjelovale su združene hrvatske snage i to hrvatske policije iz Ploča i Metkovića, ZNG-a iz sastava 4.gardijske brigade i gardista iz Metkovića i Ploča , PZO-a, grupa za elektronsko djelovanje, te djelatnici poduzeća Razvitak i Jadrantrans u prevoženju naoružanja.

Svečanom obilježavanju akcije nazočilo je i izaslanstvo Udruge veterana 4. gardijske brigade te udovica poginulog pripadnika 4. gardijske brigade Ante Vrdoljaka, Nada Vrdoljak.

Na svečanoj sjednici nazočnima su se obratili gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević, dožupan Dubrovačko - neretvanske županije Joško Cebalo, ratni ministar obrane Luka Bebić, brigadir Velimir Barbir iz tadašnjeg zapovjedništva ZNG Ploče i pukovnik Miljenko Jelić, nadimka Šiljo, koji je u akciji predvodio grupu od 38 padobranaca-diverzanata iz sastava 4. gardijske brigade ZNG-a i pripadnika ZNG-a Metković.
Navedena grupa pod njegovim vodstvom osim zauzimanja vojnih objekata i skladišta naoružanja imala je zadaću napada i brodova JNA s kopna.

Cjelokupna združena akcija značila je veliku pobjedu, jer su hrvatske snage zaplijenile vrijednu tešku opremu topništva i rakete kao i duge cijevi i streljivo iz vojnih skladišta. Procjenjuje se da je iz skladišta u Maloj bari izvučeno 4800 pušaka, 20 protuavionskih topova, 190 puškomitraljeza, 500 pištolja, te velika količina raznih drugih vrsta oružja i streljiva. U ostalim objektima JNA u Pločama zaplijenjeno je 120 kamiona i drugih vrsta vozila, 84 topa 20 i 40 mm, te velike količine streljiva za pješačko naoružanje kao i velike količine granata i mina oko 350 tona. Uzimajući u obzir da su branitelji cijele Dalmacije u to vrijeme raspolagali s oko 3500 pušaka, rezultati ove operacije postaju još upečatljiviji. Strateški promatrano, zauzimanje vojnih objekata u Pločama poremetilo je planove JNA osvajanja Doline Neretve i odsijecanja juga Hrvatske.

U spomen na ovu operaciju, Ploče su za dan grada proglasile 14. rujna, a prvi Maraton lađa, održan je 13. rujna 1998. u spomen ove operacije.

FOTOGALERIJA

DOĐIMO I POKLONIMO SE

kapelica dracevacSvakog prvog petka u mjesecu, u 09.00 sati u Spomen kapeli "Sveti Križ" - voj. Dračevac održava se Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade.

projektza

Europska unijaSufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

O PROJEKTU

lenta eu

Online monografija

korica monografija

Veteranska odora

upute o nosenje odore