Veljača 27, 2020

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

vrh desno2

Veterani 4. gardijske brigade na obilježavanju 28. obljetnice pogibije pripadnika samostalnog zrakoplovnog voda 4. brigade ZNG-a

Siječanj 27, 2020

Susretom zahvale i sjećanja u Sinju je u nedjelju 26. siječnja 2020. obilježena 28. obljetnica pogibije hrvatskih branitelja Branka Fridela, Borisa Kekeza, Davora Šabića, Mladena Škalica i Bojana Vojvode, pripadnika Samostalnog zrakoplovnog voda 4. brigade Zbora narodne koji su tragično poginuli u padu aviona AN-2 u naselju Šimci kod Sinja 26. siječnja 1992.

U programu odavanja počasti poginulim pilotima i padobrancima u polaganju vijenaca i paljenja svijeća sudjelovale su obitelji poginulih branitelja, izaslanstvo 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ), Gardijske mehanizirane brigade i vojarne „126. brigade Hrvatske vojske“ iz Sinja, saborski zastupnik Miro Bulj, ratni prijatelji i zapovjednici ratnih postrojbi HRZ-a i 4. gardijske brigade te izaslanstva lokalnih vlasti Splitsko-dalmatinske županije, gradova Sinja i Splita, Policijske uprave Splitsko-dalmatinske, predstavnici Udruga iz Domovinskog rata, među kojima su bili i veterani 4. gardijske brigade kao i članovi aero-klubova Sinj i Split te Klub djece hrvatskih branitelja Domovinskog rata.

Zamjenik zapovjednika 395. eskadrile transportnih helikoptera 93. krila HRZ-a pukovnik Stjepan Stepić naglasio je kako se ponosom sjećaju prve zrakoplovne postrojbe iz Domovinskog rata koja je oformljena na području Dalmacije. „Riječ je o iznimnim domoljubima koji su udarili temelje Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i uživaju naše duboko poštovanje za sve što su učinili za obranu i slobodu Hrvatske“, poručio je pukovnik Stepić.

Svetu misu zadušnicu za poginule zrakoplovce u Svetištu Čudotvorne Gospe sinjske služio je župnik Župe Gospe sinjske fra Perica Maslać u zajedništvu s. vojnim dekanom i kapelanom iz vojarne “Pukovnik Mirko Vukušić” iz Zemunika ocem Ivom Topalovićem.

Nakon svete mise u prostorijama Aero-kluba Sinj u ime Udruge veterana 4. gardijske brigade predsjednik Udruge Hrvoje Pupić-Vurilj, Stjepan Čolak i Goran Crvlje uručili su zahvalnicu predsjedniku Kluba, ujedno i jedinom preživjelom u padu aviona AN-2 Zvonku Kovačeviću – Kovi za višegodišnje promicanje imena Udruge.

Tekst i foto: HRZ/ Marinko Karačić

DOĐIMO I POKLONIMO SE

kapelica dracevacSvakog prvog petka u mjesecu, u 09.00 sati u Spomen kapeli "Sveti Križ" - voj. Dračevac održava se Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade.

Online monografija

korica monografija

Veteranska odora

upute o nosenje odore