Prosinac 12, 2019

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

vrh desno2

Veterani 4. gardijske brigade na obilježavanju 28. obljetnice Hrvatske ratne mornarice

Trodnevnim programom, od 18. do 20. rujna 2019. godine u Puli, Splitu, Makarskoj i Dubrovniku obilježen je Dan HRM-a i 28. obljetnica osnutka Hrvatske ratne mornarice

Središnja svečana proslava obljetnice održana je u Dubrovniku je u petak, 20. rujna 2019. godine. Proslavno je obilježen i povratak 2. Hrvatskog kontingenta iz NATO-ove operacije potpore miru Sea Guardian na Sredozemlju.

Od ranih jutarnjih sati, ulicama Straduna čula se budnica Orkestra HRM-a, najavljujući svečano postrojavanje pripadnika HRM-a u staroj gradskoj jezgri, a potom i prigodni svečani program u kazalištu „Marina Držića“.

Svečanosti su nazočili izaslanik predsjednice RH i savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost Zrinko Petener, izaslanik predsjednika Vlade RH i ujedno potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora dubrovački gradonačelnik Mato Franković, načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov, zamjenik načelnika GS general-pukovnik Drago Matanović, savjetnici ministra obrane, zapovjednici grana i postrojbi Hrvatske vojske, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Ivo Raffanelli, vojni izaslanici, zamjenik župana Dubrovačko-neretvanske županije Joško Cebalo, kadeti studijskog programa Vojno pomorstvo, obitelji poginulih hrvatskih branitelja, hrvatski branitelji, među kojima su bili i veterani 4. gardijske brigade te drugi mnogobrojni gosti.

Tijekom svečanosti najzaslužnijima su uručene pohvale i nagrade te Odluke o promaknuću, a novoprimljenim pripadnicima Satnije mornaričko-desantnog pješaštva dodijeljene su beretke.

Svečanost je uveličao prigodnim glazbenim programom Mješoviti pjevački zbor HRM-a i Orkestar HRM-a.

Nakon svečanosti tristotinjak djeca iz dubrovačkih osnovnih škola, kao i mnogobrojni posjetitelji mogli su razgledati brodove na vezu u gruškoj luci.

DOĐIMO I POKLONIMO SE

kapelica dracevacSvakog prvog petka u mjesecu, u 09.00 sati u Spomen kapeli "Sveti Križ" - voj. Dračevac održava se Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade.

Online monografija

korica monografija

Veteranska odora

upute o nosenje odore