Kolovoz 04, 2020

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

vrh desno2

Veterani 4. gardijske brigade na obilježavanju 27. obljetnice stradanja u Škabrnji

Na zapadnom ulazu u Škabrnju, na početku Ulice 18. studenog 2018. godine 1991. okupili su se brojni građani iz cijele Hrvatske, obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, visoki dužnosnici te branitelji među kojima su bili i veterani 4. gardijske brigade, kako bi obilježili 27. godišnjicu stradanja u tom mjestu.

Dostojanstveno i u tišini okupljeni su formirali kolonu sjećanja pod nazivom „Poginuli u mislima i srcima“ prisjećajući se s velikom tugom ali i osjećajem ponosa tog kobnog dana. Dana kada je nasilno ubijen velik broj civila i hrvatskih branitelja.

U koloni sjećanja sudjelovali su izaslanik Predsjednice RH načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i potpredsjednik Sabora Milijan Brkić, u ime Vlade RH potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i unutarnjih poslova Marija Pejčinović Burić, državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja Ivan Vukić, državni tajnik ministarstva unutarnjih poslova Žarko Katić, te brojni saborski zastupnici, predstavnici Zadarske županije i grada Zadra te načelnici i gradonačelnici općina i gradova.

Na spomen obilježju masovne grobnice u ime svih izaslanstava zajednički vijenac položilo je izaslanstvo Zajednice Udruga civilnih stradalnika Domovinskog rata.

U crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije služena je sveta misa za sve stradale. Misu je predvodio monsinjor Juraj Jezerinac, vojni biskup u miru.

Potom su na Spomen obilježju poginulima u Domovinskom ratu, na mjesnom groblju sv. Luka položeni vijenci i zapaljene svijeće, te su pročitana imena svih poginulih. Tijekom višegodišnje okupacije pa do oslobađanja 1995. godine, u Škabrnji je ukupno 86 osoba dalo svoj život za slobodu. Još šestero ih je poginulo nakon rata od zaostalih minsko-eksplozivnih naprava. Nažalost, u Škabrnji nema obitelji u kojoj netko od najmilijih nije stradao tijekom Domovinskog rata.

skabrnja2

skabrnja1

DOĐIMO I POKLONIMO SE

kapelica dracevacSvakog prvog petka u mjesecu, u 09.00 sati u Spomen kapeli "Sveti Križ" - voj. Dračevac održava se Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade.

projektza

Europska unijaSufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

O PROJEKTU

lenta eu

Online monografija

korica monografija

Veteranska odora

upute o nosenje odore