Kolovoz 10, 2020

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

vrh desno2

Veterani 4. gardijske brigade na obilježavanju 27. obljetnice pogibije pripadnika samostalnog zrakoplovnog voda Split

Siječanj 26, 2019

Susretom sjećanja i odavanjem počasti u Sinju je u subotu 26. siječnja 2019. obilježena 27. obljetnica pogibije hrvatskih branitelja Branka Fridela, Borisa Kekeza, Davora Šabića, Mladena Škalica i Bojana Vojvode, pripadnika Samostalnog zrakoplovnog voda Split koji su tragično poginuli u padu aviona AN 2 u naselju Šimci kod Sinja 26. siječnja 1992.

U programu zahvale poginulim zrakoplovcima sudjelovale su obitelji poginulih branitelja, državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja Ivan Vukić, izaslanstvo 93. zrakoplovne baze i vojarne „126. brigade Hrvatske vojske“ iz Sinja koje je prevodio zapovjednik Eskadrile transportnih helikoptera pukovnik Dragan Andrijević, ratni prijatelji i zapovjednici ratnih postrojbi HRZ-a, izaslanstva lokalnih vlasti Splitsko-dalmatinske županije, gradova Sinja i Splita, Policijske uprave Splitsko-dalmatinske, predstavnici Udruga iz Domovinskog rata među kojima je bio i veterani 4. gardijske brigade, predsjednik Udruge veterana 4. gardijske brigade Hrvoje Pupić – Vurilj, Ivan Paleško, Branko Bogdan, Borislav Strikić kao i članovi aero-klubova Sinj i Split.

Sjećanje na ratni put i tragično stradavanje prvih hrvatskih pilota i padobranaca s područja Splita i Sinja iznio je njihov ratni zapovjednik umirovljeni brigadir Matko Raos koji se zahvalio svim sudionicima, a posebno obiteljima poginulih branitelja na dolasku u Sinj i odavanju počasti hrvatskim zrakoplovcima. U svom govoru istaknuo je “..riječ je o neustrašivim dragovoljcima koji su kroz postrojbu Samostalnog zrakoplovnog voda Split snažno pridonijeli utemeljenju Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na području Dalmacije u Domovinskom ratu, a njihove akcije uzor su i primjer domoljublja i sebedarja za slobodu Domovine…”

Svetu misu zadušnicu za poginule zrakoplovce u Svetištu Čudotvorne Gospe sinjske služio je vojni dekan i kapelan iz vojarne “Pukovnik Mirko Vukušić” iz Zemunika otac Ivo Topalović. u zajedništvu sa župnikom Župe Gospe sinjske fra Pericom Maslaćem.

Samostalni zrakoplovni vod djelovao je u 4. brigadi Zbora narodne garde od 01. lipnja 1991. do 07. veljače 1992., a brojao je 18 pripadnika raspoređenih u dva odjeljenja. Vodom je zapovijedao pilot Matko Raos dok je njegov zamjenik i ujedno zapovjednik 1. odjeljenja pilota (6 pilota) bio pilot Branko Fridel. Drugim odjeljenjem padobranaca-diverzanata (12 pripadnika) zapovijedao je Miljenko Jelić.

Prije ulaska u sastav 4. brigade ZNG povjesnica bilježi kako su pripadnici ovog voda još 1990. započeli s aktivnostima koje će kasnije rezultirati ustrojavanjem prve zrakoplovne postrojbe u Domovinskom ratu na području Splita i Sinja. Sve je započelo 17. listopada 1990. na športskom aerodromu u Sinju kada se okupljaju članovi aero-klubova Split i Sinj te pripadnici tadašnjeg Republičkog štaba Teritorijalne obrane Split u cilju formiranja organizirane zrakoplovne grupe koja je do ulaska u sastav 4. gardijske brigade nosila naziv Samostalno zrakoplovno odjeljenje Split.

Od 07. veljače 1992. Odjeljenje pilota ustrojbeno izlazi iz 4. brigade ZNG i nastavlja djelovati kao Samostalno zrakoplovno odjeljenje Split u sastavu HRZ dok odjeljenje padobranaca-diverzanata ostaje u postrojbi 4. brigade ZNG. Dio pripadnika Samostalnog zrakoplovnog odjeljenja Split nastavlja svoje aktivnosti u Mješovitoj zrakoplovnoj eskadrili Split-Divulje (osnovana 06. studenoga g. 1991.) i kasnije 95. zrakoplovnoj bazi Divulje utemeljenoj 06. kolovoza g. 1993.

DOĐIMO I POKLONIMO SE

kapelica dracevacSvakog prvog petka u mjesecu, u 09.00 sati u Spomen kapeli "Sveti Križ" - voj. Dračevac održava se Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade.

projektza

Europska unijaSufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

O PROJEKTU

lenta eu

Online monografija

korica monografija

Veteranska odora

upute o nosenje odore