Rujan 28, 2020

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

vrh desno2

Veterani 4. gardijske brigade na obilježavanju 24. obljetnice VRO "Bljesak"

U Okučanima je u srijedu, 1. svibnja 2019. svečano obilježena 24. obljetnica vojno-redarstvene operacije "Bljesak", kojom je 1995. godine oslobođeno okupirano područje Zapadne Slavonije. U manje od trideset dva sata hrvatske snage, vojnici i policajci oslobodili su 500 četvornih kilometara dotad okupiranog teritorija. Nakon gotovo četiri godine okupacije 2. svibnja 1995. godine oslobođeni su i Okučani, a uspostavljen je i nadzor nad autocestom.

Program obilježavanja započeo je budnicom ulicama Okučana u izvedbi Orkestra Oružanih snaga RH i otvaranjem športskih igara hrvatskih branitelja u organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Republike Hrvatske Brodsko-posavske županije, a nastavljen je kod spomen-obilježja "Kocke vedrine", gdje su uz, povjesnicu VRO "Bljesak", pročitana imena 51 poginulog branitelja u operaciji te su položeni vijenci i odana im je počast.

Svečanosti je nazočila predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, ratni zapovjednici operacije "Bljesak" te brojni drugi visoki državni,vojni i civilni uzvanici, kao i predstavnici veteranskih udruga među kojima su bili i veterani 4. gardijske brigade.

U crkvi Sv. Vida Mučenika služena je potom misa zadušnica za sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu, a koncelebrirano misno slavlje predvodili su mons. Jure Bogdan i požeški biskup mons. Antun Škvorčević. U kripti crkve uzvanici su mogli obići izložbu ratnih fotografija "1991.", autora Zorana Filipovića.

Za sve posjetitelje je tijekom dana organiziran Taktičko-tehnički zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike te opreme postrojbi Hrvatske vojske, u sklopu kojeg je održana i promocija vojnog poziva kroz projekte "Kadet" i studijske programe HVU-a "Dr. Franjo Tuđman" - Vojno pomorstvo, Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje te dragovoljno vojno osposobljavanje.

U sklopu obljetnice, održan je i maraton u organizaciji društva "Hrvatski sokol" od Nove Kapele do Batrine i Novske do Okučana, čiji su sudionici kod spomen-obilježja "Kocke vedrine" položili ruže, te Moto-defile "Bljesak" u kojemu su sudjelovali motoristi iz svih krajeva Hrvatske.

DOĐIMO I POKLONIMO SE

kapelica dracevacSvakog prvog petka u mjesecu, u 09.00 sati u Spomen kapeli "Sveti Križ" - voj. Dračevac održava se Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade.

projektza

Europska unijaSufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

O PROJEKTU

lenta eu

Online monografija

korica monografija

Veteranska odora

upute o nosenje odore