Prosinac 11, 2019

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

vrh desno2

Veterani 4.gardijske brigade Dubrovačko-neretvanske županije hodom na Dinaru obilježili 25. obljetnicu akcije "ZIMA 94"

Listopad 23, 2019

Udruga veterana 4.gardijske brigade podružnice Dubrovačko-neretvanske županije iz Metkovića povodom obilježavanja 25. obljetnice operacije "ZIMA 94" organizirala je i provela trodnevnu hodnju na planini Dinari.

U petak 18.listopada 20 sudionika okupilo se kod Lištana odakle su krenuli do Velikih Poljanica a zatim dio njih pješice prema najvišem vrhu dinarskog gorja Troglavu (1913 m) a logistika prema PD PUME. Nakon Troglava hodnju su nastavili do Planinarskog doma PUME gdje ih je čekao topli obrok. Cijeli naredni dan proveli su u pješačenju. Prvo su se uspeli do spomenika poginulim pripadnicima 7. gbr Pume na Velikoj Duvjakuši (1709 m) gdje su zapalili svijeću. Zatim su nastavili preko Torlakove glave (1674 m) do Jankova brda (1780 m) gdje su su posjetili nekadašnje položaje iz Domovinskog rata na kojima su proveli zimu 1994./95.godine. Slijedilo je osvajanje vrhova Ćorin Lacmen (1550 m) ispod kojeg se nalazi sklonište Josip Goreta pored kojeg su zapalili svijeću na mjestu pogibije ovog hrvatskog viteza. Hodnju su nastavili prema Antića glavi (1539 m) do skloništa Rupe (1350 m) gdje su prenoćili. Zadnji dan hodnje osvojen je Lišanjski vrh (1794 m) te višesatnom hodnjom pored nekadašnjih taborišta i položaja iz Domovinskog rata stigli do Velikih poljanica na rubu Livanjskog polja. Kod spomenika poginulim pripadnicima 4.gardijske brigade pomolili su se i zapalili svijeću.

Ukupno su po Dinari prešli oko 45 kilometara, što pješačkim stazama ili van njih.

Svi prezadovoljni i odlučni da ponove nešto slično.

FOTOGALERIJA

DOĐIMO I POKLONIMO SE

kapelica dracevacSvakog prvog petka u mjesecu, u 09.00 sati u Spomen kapeli "Sveti Križ" - voj. Dračevac održava se Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade.

Online monografija

korica monografija

Veteranska odora

upute o nosenje odore