Kolovoz 04, 2020

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

vrh desno2

Svečano obilježena 28. obljetnica osnutka 4. gardijske brigade Pauci i 12. obljetnica ustrojavanja 3. mehanizirane bojne Pauci

Tekst: Morh Tekst: Morh Foto:Morh

Svečano obilježavanje 28. obljetnice osnutka 4. gardijske brigade Pauci i 12. obljetnice ustrojavanja 3. mehanizirane bojne Pauci Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske održalo se u Splitu u nedjelju, 28. travnja 2019. godine.

U ozračju svečanosti povodom obilježavanja 28. obljetnice ustrojavanja 4. gbr Pauci, ispred Spomen kapelice "Sveti Križ" Dračevac, održana je svečana ceremonija uručenja crvenih beretki novim pripadnicima 3. mehanizirane bojne Pauci.

Svečanoj ceremoniji uručenja beretki prethodila je misa za poginule, nestale i umrle pripadnike 4. gardijske brigade koju je predvodio vojni kapelan fra Božo Ančić.

Novim pripadnicima 3. mb Pauci, beretke su uručili potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadni general Tihomir Kundid, zapovjednik 3. mehanizirane brigade Pauci bojnik Samir Mršić i dopredsjednik Udruge 4. gardijske brigade Pauci Miljenko Modrić Miki.

U svom obraćanju, general Kundid kazao je kako se kroz dostojanstveno obilježavanje ovakvih obljetnica i događanja, promiču vrijednosti hrvatske vojne tradicije i čuvaju sjećanja na izvrsnost vojnih pobjeda u Domovinskom ratu.

"Kao pripadnike Pauka, obvezujem vas na postignuća, jer samo se kroz postignuća možete odužiti svojim prethodnicima, a nasljednike zadužiti", poručio je Kundid novim pripadnicima.

U ovoj prigodi, fotograf Šime Strikoman snimio je milenijsku fotografiju u obliku grba 4. gardijske brigade, a posjetitelji su imali prilike vidjeti i doskok padobrana aerokluba Sinj.

Također, obljetnice Brigade i Bojne Pauci obilježene su i svečanim mimohodom pripadnika Hrvatske vojske i hrvatskih branitelja splitskom rivom na kojem su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima, a pridružili su im se i predstavnici lokalnih vlasti.

Tako je župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban zahvalio Hrvatskoj vojsci na angažmanu u pomoći civilnom stanovništvu i pripadnicima 4. gardijske brigade čestitao njihov dan.

"Kako su bili udarni u ratu, tako su i danas predvoditelji niza humanitarnih, socijalnih i drugih aktivnosti. Hvala im jer nam pokazuju ono što nam je u ovome trenutku zaista najpotrebnije, a to je - zajedništvo".

Istaknuvši nemjerljiv doprinos legendarnih Pauka u stvaranju hrvatske države, splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara kazao je kako su građani Grada Splita još jednom dokazali koliko im znači ova legendarna brigada.

"Uvijek govorim kako Split ima mnoge biljege, ali jedan od najznačajnijih i jedan na koju smo najponosniji je upravo 4. gardijska brigada", rekao je Opara.

U sklopu prigodnog programa, pripadnici Počasno-zaštitne bojne izveli su pokazni vojno-akrobatski program, a posebnu čestitku 4. gardijskoj brigadi uputila je akrobatska grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva "Krila Oluje".

Na širem području Obale Hrvatskog narodnog preporoda i Obale Lazareta također je organiziran i taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme Hrvatske vojske koje su tijekom vikenda obišli brojni građani.

Izloženo naoružanje razgledao je i ministar Krstičević koji je istaknuo kako je upravo ono dokaz da Hrvatsku čuva moćna i respektabilna vojska te najavio daljnje ulaganje u njezino opremanje i modernizaciju.

"Vidimo danas ovdje kako narod voli svoju vojsku, a to je nešto čemu smo svjedočili i u Domovinskom ratu. I meni je drago da je ova Vlada osnažila taj odnos naroda i Hrvatske vojske, jer bez potpore naroda, nema ni jake vojske", zaključio je.

Ministar Krstičević, govoreći o povezanosti Hrvatske vojske i naroda te njezinog doprinosa u stvaranju samostalne i slobodne države, prisjetio se i poznatog poklika pripadnika 4. gbr: "Kad krenemo, gorit će nebo i zemlja" te istaknuo kako je upravo crvena beretka, simbol izborene slobode.

"Još jednom danas čestitam svim pripadnicima 4. gardijske brigade rođendan, čestitam svima onima koji nose ovu brigadu u srcu. Ova brigada je simbol i grada Splita i cijele Dalmacije i uistinu, cijela Dalmacije njome se ponosi", rekao je ministar Krstičević i naglasio kako se najveća zahvalnost, mora uputiti poginulim hrvatskim braniteljima.

"Ogromna žrtva dana je za našu slobodu. Sjećam se dobro te borbe za hrvatsku slobodu, sjećam se zajedništva i stvaranja jake i pobjedničke 4. gardijske brigade", rekao je Krstičević i prisjetio se riječi ratnog ministra Gojka Šuška: "Hrvatska vojska ima sedam gardijskih brigada. Sve su dobro ustrojene i i dobro, opremljene, ali samo je jedna udarna. To je Četvrta".

Svečanost obilježavanja obljetnica svojim je izvedbama uveličala Klapa Hrvatske ratne mornarice "Sveti Juraj" uz splitske mažoretkinje i lokalna kulturno-umjetnička društva.

Održana svečana akademija i promovirana prigodna poštanska marka 4. gardijske brigade u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika

Pjesmom „Vo je naša zemja“ uz ulazak povijesnih postrojbi, u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika večeras je započela svečana akademija povodom 28. godišnjice osnutka slavne 4. gardijske brigade „Pauci“ uz nazočnost potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane Damira Krstičevića, izaslanike predsjednice RH i predsjednika Sabora RH Ante Deura i Petra Škorića, načelnika Glavnog stožera generala zbora Mirka Šundova, župana Blaženka Bobana, splitskog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare te predstavnike Oružanih snaga RH i brojnih udruga proizašlih iz Domovinskog rata. Bio je to središnji događaj današnjeg obilježavanja osnutka čuvene gardijske brigade kroz koju je prošlo 7 tisuća hrvatskih branitelja, a 195 njezinih pripadnika položilo je svoje živote za slobodu domovine.

U svom obraćanju uzvanicima splitski je gradonačelnik kazao kako je 4. gardijska brigada ispisala povijest koja će se dugo pamtiti:
Uz Svetoga Dujma, Marjan, Dioklecijanovu palaču i Hajduka, 4. gardijska brigada čini snažni biljeg u identitetu našega grada. Neki su mi prigovarali da nije mjesto vojsci na Rivi i da militariziram grad. Njima poručujem da ćemo dogodine, a posebno na 30. obljetnicu naše 4. brigade, imati još značajnu i još veću svečanost, a na ponos svih nas koji odgajamo djecu u miru kojeg su stvorili časni pripadnici 4. gardijske – poručio je, među ostalim, gradonačelnik Krstulović Opara.

Danas svi imamo iste ciljeve, a to su Hrvatska kao društvo mira, slobode, reda, poštenja, zakonitosti i solidarnosti. Ostvarit ćemo svi zajedno te ciljeve kako bismo našoj djeci mogli gledati u oči – kazao je.

Okupljenima se obratio i izaslanik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević podsjetivši na ratni put brigade čiji je bio ratni zapovjednik. Kako je poručio Krstičević, crvena beretka u Domovinskom ratu je bila simbol nade i slobode.

Ratni put 4. gardijske brigade bio je častan, slavan i besprijekoran. Krajem ove godine, cijela jedna satnija „Pauka“ ide u Litvu. 200 vojnika ide daleko od svoje Dalmacije kako bi doprinosili miru i stabilnosti u okviru NATO-a. Dakle, u manje od 30 godina mi smo se obranili, oslobodili Hrvatsku te danas imamo takvu oružanu silu da možemo naše vojnike poslati u daleku Litvu da prenose duh pobjedničke Hrvatske vojske, ali i da budu ambasadori Hrvatske – kazao je.
Potpredsjednik Udruge veterana 4. gardijske brigade Miljenko Modrić Miki pozvao je sve bivše i sadašnje „Pauke“ da u sebi nađu snagu i optimizam te da se uključe u sve društvene procese. Ponos i emocije kulminirale su nizom domoljubnih pjesama u izvedbama Meri Cetinić, Mate Bulića, orkestra HRM-a, klape Sveti Mihovil Proložac te KUD-a „Jedinstvo“, klape HRM Sv. Juraj, Šibensko pjevačko društvo Kolo i dječji zbor Radost Ljubuški.

Dodajmo da je u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika večeras promovirana i prigodna poštanska marke 4. gardijske brigade.

Izvor: Morh/dalmacijanews

DOĐIMO I POKLONIMO SE

kapelica dracevacSvakog prvog petka u mjesecu, u 09.00 sati u Spomen kapeli "Sveti Križ" - voj. Dračevac održava se Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade.

projektza

Europska unijaSufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

O PROJEKTU

lenta eu

Online monografija

korica monografija

Veteranska odora

upute o nosenje odore