Studeni 26, 2020

In Hoc Signo Vinces

Obilježena 30. godišnjica Samostalnog zrakoplovnog voda 4. GBR ZNG

Listopad 19, 2020

U subotu i u nedjelju, 17. i 18. listopada 2020. obilježeno je osnivanje ratne postrojbe koja je bila nukleus Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Dana 17. 10. 1990. na početku Domovinskog rata, na aerodromu u Sinju počelo je stvaranje prve zrakoplovne grupe za obranu tek rođene samostalne Republike Hrvatske. Do travnja 1991. narasla je na dva odjeljenja i to motornih pilota i padobranaca – diverzanata, mahom članova ovih dvaju aeroklubova a koristila je motorne zrakoplove i opremu također iz istih. Postrojba je ušla u sastav 4. Brigade ZNG odmah po osnivanju te brigade krajem travnja 1991.

Početkom 1992. motorni piloti odlaze u sastav HRZ a padobranci ostaju u 4. Brigadi u sastavu brigadnog diverzantskog voda koji je kasnije uz Izvidnički vod tvorio Izvidničku satniju 4. Gardijske brigade, slavne Odlikaše.

Aeroklub Sinj svih ovih godina gaji poštovanje i pijetet prema ovoj postrojbi i njenim poginulim pripadnicima te aktivno sudjeluje u pripremi i obilježavanju dana njenog osnivanja a što je učinio i ove godine. Osim vijenaca i svijeća u sklopu obilježavanja, Aeroklub Sinj sudjelovao je sa svojim motornim avionom u grupnom počasnom letu iznad Sinja, skokovima padobranaca sa zastavama RH, 4.GBR HV, 2. bojne 4. GBR i Grada Sinja, organizacijom i provedbom natjecanja motornih pilota u preciznom slijetanju „Memorijal SZV 4. GBR ZNG“ za kojeg će težiti da postane tradicionalan te domaćinstvom gostima i uzvanicima na aerodromu Sinj kojemu je operator.

FOTO GALERIJA

DOĐIMO I POKLONIMO SE

Kapelica DracevacSvakog prvog petka u mjesecu, u 09.00 sati u Spomen kapeli "Sveti Križ" - voj. Dračevac održava se Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade.

Projektza

EuzastavaSufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

O PROJEKTU

Lenta Eu

Online monografija

Korica Monografija

Veteranska odora

Upute O Nosenje Odore

Zatvori