Rujan 30, 2020

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

vrh desno2

Obilježena 28. obljetnica osnutka 1. bojne 4. gardijske brigade

Prije točno 28 godina, 01. lipnja 1991. godine osnovana je 1. bojna 4. gardijske brigade, i tim povodom jučer je na samom mjestu osnutka, u kompleksu Resnik u Kaštel Štafiliću, svečano obilježena 28. obljetnica osnutka.

Svečanost je započela okupljanjem bivših pripadnika 1. bojne, njihovih zapovjednika i prijatelja ispred spomenika 1. bojne na Resniku, odakle su se uputili na svetu misu u crkvu Blažene majke Terezije, koju je predvodio don Jure Strujić.

Nakon mise na spomeniku su položili vijenac i zapalili svijeće veterani 4. gardijske brigade, uz pratnju himne 4. brigade u izvedbi policijske klape „Sveti Mihovil“ i dirljive riječi dramske umjetnice Mladenke Gruice.

Uz veterane 4. gardijske brigade vijence su položili i zapalili svijeće i dožupan Splitsko-dalmatinske županije Luka Brčić, dogradonačelnica Grada Kaštela Jadranka Matok Bosančić, predstavnik Koordinacije braniteljskih udruga Kaštela Mirko Sušac, kao i izaslanici samostalne satnije „Marijan Brnić“ livanjske brigade iz sela Dobro te bračni par Cristine i Mirko Renić koji svake godine stignu iz Austrije na obilježavanje obljetnice.

Svim prisutnima prigodnim riječima obratili su se prvi načelnik Stožera 4. brigade, umirovljeni brigadir Jakov Miletić, umirovljeni general Ivan Beneta, te tadašnji zapovjednik satnije, a današnji pukovnik u mirovini Ilko Pavlović.

Potom su svi okupljeni nastavili druženje uz prigodni domjenak.

DOĐIMO I POKLONIMO SE

kapelica dracevacSvakog prvog petka u mjesecu, u 09.00 sati u Spomen kapeli "Sveti Križ" - voj. Dračevac održava se Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade.

projektza

Europska unijaSufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

O PROJEKTU

lenta eu

Online monografija

korica monografija

Veteranska odora

upute o nosenje odore