Siječanj 24, 2021

In Hoc Signo Vinces

Obilježena 25. obljetnica pogibije general-bojnika Andrije Matijaša-Pauka

Listopad 10, 2020

U Općini Marina u petak, 9. listopada 2019. godine, obilježena je 25. obljetnica pogibije general-bojnika Andrije Matijaša – Pauka

Uz članove obitelji generala Matijaša, njegove prijatelje, državne, županijske, gradske i općinske dužnosnike i izaslanike, obljetnici su prisustvovali i njegovi suborci iz Udruge veterana 4. gardijske brigade.

Ratni zapovjednik 4. gardijske brigade i posebni savjetnik predsjednika Vlade RH za obranu Damir Krstičević istaknuo je kako mu je bila čast rame uz rame služiti Hrvatskoj s generalom Andrijom Matijašom – Paukom: “Mene i Andriju kao i mnoge hrvatske branitelje povezala su ratna zbivanja početkom 90-ih i želja da pomognemo našoj domovini na putu do slobode. Bio je moj suborac, moj mentor, moj prijatelj. Andrija je uistinu bio istinski ratnik, ali prije svega čovjek topla srca i pun razumijevanja. Andrija je već za života postao legenda”, istaknuo je.

Na groblju u Pozorcu članovi obitelji, izaslanstva i veterani 4. gardijske brigade položili su vijence na grobu Andrije Matijaša – Pauka, a u crkvi “Svetog Jakova” u Marini Misu zadušnicu predvodio je župnik don Josip Mudronja.

General bojnik Andrija Matijaš – Pauk bio je pripadnik 4. gardijske brigade od 1992. godine, do svoje pogibije 9. listopada 1995. tijekom akcije “Južni potez”, u sukobu sa srpskim snagama na ulazu u Mrkonjić-Grad u Bosni i Hercegovini.

FOTO GALERIJA

 

DOĐIMO I POKLONIMO SE

Kapelica DracevacSvakog prvog petka u mjesecu, u 09.00 sati u Spomen kapeli "Sveti Križ" - voj. Dračevac održava se Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade.

Projektza

EuzastavaSufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

O PROJEKTU

Lenta Eu

Online monografija

Korica Monografija

Veteranska odora

Upute O Nosenje Odore

Zatvori