Rujan 30, 2020

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

vrh desno2

Foto/Video - Veterani 4. gardijske brigade na obilježavanju 28. obljetnice stradanja u Škabrnji

Na 28. obljetnicu stradanja žrtvama Škabrnje i ove godine u ponedjeljak, 18. studenog 2019. godine došli su se pokloniti brojni mještani, hrvatski branitelji, pripadnici Hrvatske vojske i prijatelji iz cijele Hrvatske.

Program obilježavanja započeo je okupljanjem sudionika na početku Ulice 18. studenog 1991. godine gdje je održan prigodni komemoracijski program na kojem su prisustvovali izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i predsjednika Vlade, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, umirovljeni general-bojnik Miljenko Filipović, izaslanstvo Vlade RH na čelu s ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, izaslanstva Ministarstva hrvatskih branitelja i Ministarstva unutarnjih poslova, predstavnici Hrvatskog generalskog zbora, brojni državni, civilni i vojni dužnosnici te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, među kojima su bili i veterani 4. gardijske brigade kao i pridruženi članovi Udruge Djeca hrvatskih branitelja Domovinskog rata. Kod spomen obilježja masovne grobnice zajednički vijenac u ime svih Izaslanstava položilo je izaslanstvo Zajednice udruga civilnih stradalnika Domovinskog rata.

Hodnja sjećanja simboličnog naziva “Korak po korak” potom je nastavljena do mjesnog groblja sv. Luke gdje su prigodnim programom oživljena sjećanja na događaje u Škabrnji 1991. godine, kad je u samo jednom danu živote izgubilo 43 civila i 15 branitelja. Tijekom obrane mjesta ukupno je poginulo 36 hrvatskih branitelja, pripadnika Samostalnog bataljuna Škabrnja i branitelja iz susjednih općina, te je ubijeno 56 civila, dok je od posljedica stradanja od minsko-eksplozivnih sredstava smrtno stradalo još 6 ljudi.

Nakon pročitanih imena svih vojnih i civilnih žrtava obilježavanje stradanja Škabrnje na Spomen obilježju kod Središnjeg Križa položen je zajednički vijenac obitelji poginulih i nestalih te državnog vrha. Vijence su položili i predstavnici Općine Škabrnja, Samostalnog škabrnjskog bataljuna i UHDDR-a, Zbora gardijskih brigada i specijalne policije, Zajednice udruga proisteklih iz Domovinskog rata te Zadarske županije i Grada Zadra te brojna druga izaslanstva. Potom je služena sveta misa u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Posebnu počast žrtvama odalo je simboličnom trodnevnom hodnjom u dužini od 75 kilometara i 57 pripadnika 3. mehanizirane bojne “PAUCI” Gardijske mehanizirane brigade te dio pripadnika 1. Mehanizirane gardijske brigade „Tigrova“. Hodnja od vojarne 4. gardijske brigade “Pauci” u Kninu preko Kistanja i Benkovca do Škabrnje provedena je u nekoliko faza, a na posljednjoj su se dionici kod Benkovca Paucima pridružili i pripadnici Udruge veterana 4. gardijske brigade te u zajedničkoj koloni sjećanja odali počast poginulim suborcima.

 

DOĐIMO I POKLONIMO SE

kapelica dracevacSvakog prvog petka u mjesecu, u 09.00 sati u Spomen kapeli "Sveti Križ" - voj. Dračevac održava se Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade.

projektza

Europska unijaSufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

O PROJEKTU

lenta eu

Online monografija

korica monografija

Veteranska odora

upute o nosenje odore