Kolovoz 05, 2021

In Hoc Signo Vinces

Veterani 4. gardijske brigade održali predavanje u Osnovnoj školi Manuš

U srijedu 16.06.2021. već desetu godinu u Osnovnoj školi Manuš na poziv profesorice Dragice Reljić veterani 4. Gardijske brigade i dalje nastavljaju prenositi svoja svjedočanstva i pronositi istinu o Domovinskom ratu.

Uz multimedijalnu prezentaciju za dva razreda osmaša ratni put brigade prezentirali su živi svjedoci ratnih zbivanja u Domovinskom ratu, dva veterana 4. Gardijske brigade i to umirovljeni pukovnik Marko Vukasović i umirovljeni satnik Dragan Maretić.

Nakon uvodnog dijela predavanja, gdje je prikazan ratni put na multimedijalnom zemljovidu učenici su pozorno slušali naše veterane koji već duže vrijeme po timovima predaju u osnovnim i srednjim školama na području splitsko dalmatinske županije.

I sami profesori i predavači bili su oduševljeni s kojim su zanimanjem učenici postavljali pitanja koja su bila vrlo konstruktivna i zanimljiva, ponekad čak i iznenađujuća za njihovu dob.

Neka od pitanja osmaša:“Dali su neprijatelji u ratu napadali turiste i kako se to odražavalo na turističku sezonu.“ ili „Koja vam je bila najteža odluka kao zapovjedniku“...

Na kraju predavanja oduševljeni učenici uz veliki pljesak uručili su veteranima četvrte prigodne poklone koje su sami učenici izradili i oslikali.

I naši veterani uručili su najaktivnijim učenicima na poklon rekvizite s motivima 4. Gardijske brigade.

Dva školska sata bila su premalo za izuzetno motivirane, zainteresirane i dobro pripremljene učenike koji su postavljali pitanja na koja su naši veterani spremno odgovarali.
Kada vidimo veliku zainteresiranost učenika, vidimo da su ova predavanja nužno potrebna ali ipak je to premalo i zato smatramo da ovdje treba pristupiti studiozno i da više gradiva treba ugraditi u kurikul kao obvezu predavanja na satovima povijesti , tako da se ne zaboravi istina o Domovinskom ratu i žrtva heroja koji su stvarali našu Lijepu Hrvatsku Domovinu.

Predavanje Os Manus2021 1Predavanje Os Manus2021 2Predavanje Os Manus2021 3

DOĐIMO I POKLONIMO SE

Kapelica DracevacSvakog prvog petka u mjesecu, u 09.00 sati u Spomen kapeli "Sveti Križ" - voj. Dračevac održava se Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade.

Projektza

EuzastavaSufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

O PROJEKTU

Lenta Eu

Online monografija

Korica Monografija

Veteranska odora

Upute O Nosenje Odore

Zatvori