Kolovoz 05, 2021

In Hoc Signo Vinces

U Udruzi veterana 4. gardijske brigade održano predavanje na temu hepatitis (žutica)

U petak, 18. lipnja 2021. godine u prostorijama Udruge veterana 4. gardijske brigade održano je stručno predavanje na temu hepatitis (žutica).

Kroz stručno predavanje doc. dr. Dragana Ledine – Infektologa klinike za infektologiju KBC Split, sudionici predavanja upoznali su se s detaljnije s tri oblika hepatitisa.

Prvi od hepatitisa je hepatitis A poznat kao i zarazna žutica. Prenosi se feko-oralnim putem, prljavim rukama ili preko hrane i vode. Poboljšanjem sanitarnih prilika ta je bolest gotovo i nestala. Prije tridesetak godina formulirala bi se kao dječja zarazna bolest. Sada možemo reći da se pojavljuje kod osoba srednje dobi koji nemaju antitijela na hepatitis A ili kod povratnika iz Indije.

Hepatitis B ili serumska žutica. Prenosi se krvlju ili seksualnim kontaktom te svakodnevnim aktivnostima u osoba koje žive u istom kućanstvu. Hepatitisa B je sve manje jer od 1997 godine imamo obvezatno cijepljenje protiv ove zarazne žutice. Ne postoji lijek koji može uništiti B virus tako da je on pojavljuje kod osoba koje boluju od karcinoma ili druge kronične bolesti. Lijekovi samo sprečavaju njegovo dijeljenje ali ga posve ne uništavaju

Hepatitis C – prenosi se gotovo isključivo krvlju ili krvnim pripravcima. Dosta je prisutan među osobama koji su koristili intravenozno drogu. Poneki vojnici koji su zbrinjavali ranjene suborce a imali su direktni kontakt s krvlju dobili su hepatitis C – neke smo liječili i izliječili. U današnje vrijeme postoje lijekovi koji gotovo imaju efekt liječenja od 98% uspješnosti i nerazumno je ne primijeniti takove lijekove. Liječenje je kratko dva do tri mjeseca i lijek se uzima u obliku tableta.

Ovo predavanje samo je nastavaka dugogodišnje suradnje s doc.dr. Ledinom, uredno i počasnim članom Udruge veterana 4. gardijske brigade. Tom prigodom dopredsjednik Udruge Miljenko Modrić uručio mu je prigodni poklon.

DOĐIMO I POKLONIMO SE

Kapelica DracevacSvakog prvog petka u mjesecu, u 09.00 sati u Spomen kapeli "Sveti Križ" - voj. Dračevac održava se Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade.

Projektza

EuzastavaSufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

O PROJEKTU

Lenta Eu

Online monografija

Korica Monografija

Veteranska odora

Upute O Nosenje Odore

Zatvori