Veljača 18, 2020

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

vrh desno2

Veterani 4.gbr sudjelovali na Hodočašću hrvatskih branitelja “Nediljko Vegar-Rod” u Udbini

29. kolovoza 2014. godine uoči Dana hrvatskih mučenika održano je Hodočašće hrvatskih branitelja iz Domovinskoga rata “Nediljko Vegar-Rod” u Udbini. Ovo VI. hodočašće posvećeno je našem suborcu i prijatelju pukovniku Nediljku Vegaru, koji je cijeli svoj život posvetio borbi za slobodu hrvatskog naroda. Cijeli svoj život sanjao je i dosanjao svoj hrvatski san – slobodnu i neovisnu Hrvatsku državu.
Nediljko Vegar je od samih početka sudjelovanja u Domovinskom ratu svojim stavom i ponašanjem postavljao visoke standarde odlučnosti, samoprijegora i časnog ponašanja. Bilo je više nego jasno da teške lekcije koje su zbog nesvakidašnjeg patriotizma platili on i cijela njegova obitelj, na njemu nisu ostavili gorčinu niti mržnju, već su samo produbile njegovo iskreno domoljublje i za njega pogubni idealizam.

Za života, dao nam je poruku, još jednu u nizu koju nam daju naši suborci, a na nama ostaje da i tu njegovu poruku pokušamo razumjeti, ponajprije stoga jer smo se u tom, našem Hrvatskom boju borili i za buduće naraštaje:
“Moji ideali su ispunjeni jer je stvorena Hrvatska država. Ona je još uvijek daleko od mojih snova i očekivanja moga brata Pave i njegovih suboraca. Ali je takva kakva jest. Mi smo od prošlih hrvatskih naraštaja preuzeli žezlo borbe za samostalnu hrvatsku državu i mislim da smo tu povijesnu zadaću časno ispunili.
Na sljedećim hrvatskim naraštajima je da se bore za njezino usavršavanje.
Vjerujem da će i novi hrvatski naraštaji časno obaviti svoju dužnost kao što smo i mi obećavši našim precima.”

Među sudionicima hodočašća kao prijatelji i suborci su sudjelovali i pripadnici Udruge veterana 4.gbr koji mu ovim hodočašćem zahvaljuju što su družeći se s njim, bili oplemenjeni njegovom osobnošću koju su krasile mnoge vrline. Prije svega hrabrošću i ponosom, poniznošću i skromnošću te razumijevanjem i supatništvom s “malim” hrvatskim čovjekom zadešenog životnim nevoljama.

DOĐIMO I POKLONIMO SE

kapelica dracevacSvakog prvog petka u mjesecu, u 09.00 sati u Spomen kapeli "Sveti Križ" - voj. Dračevac održava se Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade.

Online monografija

korica monografija

Veteranska odora

upute o nosenje odore