Veljača 27, 2020

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

vrh desno2

Veterani 4. gbr na proslavi Uznesenja blažene Djevice Marije u Sinju

Blagdan Velike Gospe se tradicionalno svečano slavi u svim hrvatskim marijanskim svetištima, pa tako i u onom najvećem na jugu Hrvatske, u Sinju.
15. kolovoza 2014. g. pod motom „Čuvaj naše obitelji, Marijo mati, mole te tvoji vjerni Hrvati“ proslavljena je svetkovina Uznesenja blažene Djevice Marije na nebo.

Na tisuće hodočasnika iz svih krajeva Hrvatske te Bosne i Hercegovine pristiglo je na proslavu Velike Gospe u Sinju gdje je središnje misno slavlje predvodio predvodio mons. Marin Barišić, nadbiskup splitsko-makarski i metropolita koji je u propovijedi pozvao na zaštitu braka i obitelji. U koncelebraciji su bili provincijal fra Joško Kodžoman, gvardijan i upravitelj svetišta Gospe Sinjske fra Petar Klapež, župnik Gospe Sinjske fra Ante Bilokapić, dekani Cetinskog i Kliškog dekanata i još 23 svećenika. Na slavlju su sudjelovali gradonačelnik Sinja Ivica Glavan, župan Zlatko Ževrnja, gradonačelnici i načelnici gradova i općina, alkari i alkarski momci, kao i drugi ugledni gosti iz kulture, sporta i politike. 

Sliku Gospe Sinjske u procesiji kroz grad Sinj nosili su: bogoslovi, alkari, alkarski momci, predstavnici hrvatske vojske, redovnice, predstavnici MUP-a, djevojke u narodnim nošnjama, predstavnici braniteljskih udruga, majke, vjeroučitelji, vatrogasci, profesori, glazbari, djelatnice Caritasa župe Sinj, poduzetnici, medicinsko osoblje i druge crkvene i civilne udruge. Među njima su velikom slavlju nazočili i pripadnici 4. gardijske brigade. Barjak brigade, po prvi put u procesiji, ponosno uz kip Djevice Marije nosili su Dražan Maleš, Josip Domjanović, Ivan Paleško, Ante Čudina Begović i Zvonko Šećer.
Fra Joško Kodžoman u svojoj propovijedi pozvao Čudotvornu Gospe Sinjsku da blagoslovi našu najdražu Domovinu, da je sa svim ljudima dobre volje možemo izgrađivati u miru, slobodi i pravednosti. Posebnom zagovoru Čudotvorne Gospe Sinjske izručio je naše drage branitelje, heroje Domovinskog rata, njihove obitelji, kao i obitelji poginulih branitelja i svih stradalnika koji i danas, nakon dvadeset godina, prolaze kroz razne agonije života, kao i sve nositelje visokih društvenih, državnih i odgovornih dužnosti, u čijoj nadležnosti i moći leži sudbina i budućnost naše zemlje.

Fra Petar Klapež, gvardijan i upravitelj Svetišta Gospe Sinjske je također u svojoj propovijedi posebno pozdravio sve članove udruga invalida i udruge branitelja proizišlih iz Domovinskog rata, a posebnu molitvu Gospi je uputio za naše haške uznike da do kraja časno i ponosno izdrže svoju životnu kalvariju. Na kraju slavlja gvardijan fra Petar Klapež je zahvalio svima koji su sudjelovali i doprinijeli u proslavi Gospe Sinjske. Slavlje je završilo blagoslovom nadbiskupa i himnom "Lijepa naša".

 

DOĐIMO I POKLONIMO SE

kapelica dracevacSvakog prvog petka u mjesecu, u 09.00 sati u Spomen kapeli "Sveti Križ" - voj. Dračevac održava se Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade.

Online monografija

korica monografija

Veteranska odora

upute o nosenje odore