Veljača 27, 2020

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

vrh desno2

Veterani 4. GBR na proslavi Dana kapelanija: „Uzvišenja Sv. Križa“ i „Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta“ u Kninu

Dana 13. rujna 2017. godine, u Kninu u crkvi "Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta" upriličena je proslava Dana kapelanija: „Uzvišenja Sv. Križa“ i „Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta“ na kojem su sudjelovali i veterani 4. gardijske brigade. Misno slavlje predvodio je vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan uz koncelebraciju vojnih kapelana fra Bože Ančića i fra Ilije Mikulića.

Na početku misnog slavlja, riječ dobrodošlice vojnom ordinariju uputio je zapovjednik gmbr, brigadni general Tihomir Kundid. Uz riječi dobrodošlice, general Kundid naglasio je kako je za kompletnu spremnost vojnika, uz vojnu izobrazbu i opremanje, duhovna dimenzija od presudne važnosti te da je u tom smislu, ključna uloga vojnog kapelana i vojne kapelanije.

U prigodnoj propovijedi otac biskup Jure Bogdan posebno je naglasio značenje križa i Gospe - Blažene Djevice Marije, u životu svakog čovjeka a posebno vojnika, navodeći kako su mnogi sveci bili upravo vojnici. Međutim vojnički život nas ne abolira od onoga što smo i od toga što se deklariramo kao kršćani, te kao takvi pozvani smo biti uzor drugima i uvijek težiti ka savršenom, a to možemo jedino priznavajući svoje grijehe i kajući se zbog njih u sakramentu Sv. ispovijedi te iskrenom molitvom, na koju nas je pozvao otac biskup Jure Bogdan.

Na kraju misnog slavlja vojni kapelan fra Božo Ančić uputio je prigodne riječi zahvale u ime dviju vojnih kapelanija, svih okupljenih na euharistiji, te svih pripadnika koji nisu mogli nazočiti istoj, zbog angažiranosti na raznim zadaćama.

Poslije misnog slavlja otac biskup Jure Bogdan se uputio u vojarnu "Kralj Zvonimir" gdje je obišao kapelicu "Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta" istoimene vojne kapelanije, te dio prostorija u kojima žive i djeluju pripadnici 3. mehanizirane bojne "PAUCI".

 

DOĐIMO I POKLONIMO SE

kapelica dracevacSvakog prvog petka u mjesecu, u 09.00 sati u Spomen kapeli "Sveti Križ" - voj. Dračevac održava se Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade.

Online monografija

korica monografija

Veteranska odora

upute o nosenje odore