Veljača 18, 2020

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

vrh desno2

Veterani 4. gardijske brigade na proslavi dvadesete godišnjice Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj

Prosinac 14, 2017

Pripadnici Udruge veterana 4. gardijske brigade nazočili su 13. prosinca na proslavi dvadesete godišnjice Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj koja je obilježena svečanim euharistijskim slavljem u zagrebačkoj katedrali. Predvodio ga je vojni ordinarij mons. Jure Bogdan. U homiliji je zahvalio Bogu na svim hrvatskim braniteljima, vojnicima, policajcima, ali i svećenicima koji brinu o dobrobiti njihovih duša. Posebno je naglasio važnost spomena i opasnost zaborava: „Vrijeme je ovo koje ne dopušta zaborav kao učinkovit element cjelovitog funkcioniranja. Zaborav je uglavnom pokazatelj nekog značajnijeg oštećenja u određenom dijelu neophodne memorije. Govorimo ovo iz razloga da se ne zaboravi odlučnost i sposobnost ljubavi i žrtve hrvatskih branitelja u postizanju slobode u novoj državi Hrvatskoj. Spomen na njih i na događaje naše slobode neka budu svečani i ozbiljni, jer takvi su bili branitelji u vremenu kad su stvarali slobodnu zemlju. Oni moraju postati povijest koja se uči, cijeni i slavi. U doslovnom značenju riječ je o povijesti koja je učiteljica života, koja odgaja. Ogroman dio tih ljudi više je mislio na nas nego na sebe“.

U koncelebraciji bili su mu predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić, đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, umirovljeni, prvi vojni biskup Juraj Jezerinac, križevački grkokatolički biskup Nikola Kekić, varaždinski biskup Josip Mrzljak, sisački biskup Vlado Košić, bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak, porečki i pulski biskup Dražen Kutleša, gospićko-senjski biskup Zdenko Križić, šibenski biskup Tomislav Rogić, zagrebački pomoćni biskupi Ivan Šaško i Mijo Gorski te umirovljeni šibenski biskup Ante Ivas, kao i generalni tajnik HBK dr. Petar Palić, generalni vikar Vojnoga ordinarijata o. Jakov Mamić i biskupski vikar za pastoral don Marko Medo, vojni i policijski kapelani.

Koncelebrirao je i tajnik Apostolske nuncijature mons. Janusz Stanislaw Blachowiak. On je prije početka mise pročitao poruku pape Franje koji je svima nazočnima uputio srdačan pozdrav, želeći da ova svečana obljetnica bude koristan trenutak u rastu u crkvenome zajedništvu. Papa je istaknuo i da se taj rast očituje u odgovornom naviještanju evanđelja, tj. u svjedočanstvu žive nade i ljubavi koja podupire svakoga čovjeka u velikodušnome služenju bližnjemu i domovini.

Vojni ordinarijat u RH utemeljen je 25. travnja 1997., a osnovao ga je bulom "Qui successimus" sv. papa Ivan Pavao II.

Misi su, uz pripadne vojnih i policijskih snaga i branitelja, nazočili i izaslanik predsjednice RH i načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora potpredsjednik Željko Reiner, potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

DOĐIMO I POKLONIMO SE

kapelica dracevacSvakog prvog petka u mjesecu, u 09.00 sati u Spomen kapeli "Sveti Križ" - voj. Dračevac održava se Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade.

Online monografija

korica monografija

Veteranska odora

upute o nosenje odore