Veljača 18, 2020

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

vrh desno2

Veterani 4. gardijske brigade na proslavi blagdana Velike Gospe u Sinju 2018.

Dana, 15. kolovoza 2018. godine obilježen je blagdan Velike Gospe u mnogim marjanskim svetištima u Hrvatskoj i izvan Hrvatske.

Na taj daj vjernici se prisjećaju temeljnog principa svoje vjere, kad je Blažena Djevica Marija dušom i tijelom po završetku svog ovozemaljskog života uznesena u slavu neba, što bi trebalo biti cilj i vjera svakog kršćanina.

Upravo zbog toga, vjernici hodočaste u neka od najpoznatijih marjanskih svetišta u Hrvatskoj: Svetište Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici, Svetište Majke Božje Trsatske na Trsatu, Svetište Gospe Sinjske u Sinju, Svetište Majke Božje Loretske u Arbanasima kod Zadra, Svetište Gospe od Zečeva u Ninu, Crkve Majke Božje Remetske u zagrebačkim Remetama, Svetište Majke Aljmaške u Aljmašu.

Tako su tisuće i tisuće vjernika hodočastili u Svetište Gospe Sinjske u Sinju, gdje je ovogodišnja blagdanska svečanost održana pod motom „Obitelj – izvor života i radosti“.

Misna slavlja u Crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske počela su Misom zornicom u 4 sata, a središnje svečano misno slavlje počelo je u 9,30 sati s tradicionalnom svečanom procesijom. Početak procesije ulicama Sinja sa slikom Čudotvorne Gospe Sinjske označile su fanfare i mačkule. Tijekom procesije u nošenju Gospine slike, okićene zlatom i dragim kamenjem te brojnim zavjetnim darovima, izmjenjivali su se alkari, vatrogasci, pripadnici Mup-a, te pripadnici braniteljskih i veteranskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata, među kojima su bili i veterani 4. gardijske brigade.

Nakon procesije, svetu misu na Trgu dr. Franje Tuđmana predvodio je nadbiskup splitsko-makarski monsinjor Marin Barišić, uz koncelebraciju provincijala provincije Presvetog Otkupitelja Split fra Joška Kodžomana, sinjskog gvardijana fra Petra Klapeža, župnika fra Perice Maslaća, dekana Cetinskog dekanata don Stipe Ljubasa i drugih svećenika.

U svojoj propovijedi monsinjor Barišić je istaknuo demografske probleme u Hrvatskoj uz riječi „Sve je manje i susreta jer su sinovi i kćeri, rodbina i prijatelji, susjedi i poznanici odselili u neke druge krajeve svijeta. Braćo i sestre malo nas je, i sve nas je manje“, ali je tom prilikom naglasio i vjeru kako će se to promijeniti, već Trećim nacionalnim susretom hrvatskih katoličkih obitelji koji se održava pod geslom „Obitelj – izvor života i radosti“ u Splitu i Solinu 15. i 16. rujna ove godine. Pozvao je sve okupljene da to „..bude susret koji će sa sobom donijet nove živote i novu radost. Neka bude prekretnica i za našu domovinu Hrvatsku kako bi nam domovi bili nastanjeni i ispunjeni životom.

DOĐIMO I POKLONIMO SE

kapelica dracevacSvakog prvog petka u mjesecu, u 09.00 sati u Spomen kapeli "Sveti Križ" - voj. Dračevac održava se Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade.

Online monografija

korica monografija

Veteranska odora

upute o nosenje odore