Studeni 26, 2020

In Hoc Signo Vinces

Održana Konferencija 9. centra znanja "Snažno u zajedništvu"

Listopad 19, 2020

Završna Konferencija 9. centra znanja Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva za 2020. godinu pod nazivom „Snažno u zajedništvu“ održana je u četvrtak, 15. listopada 2020. godine u Hotelu „Academia“.

Uz predstavnike članica 9 CZ na konferenciji su sudjelovale i gospođa Mirela Buterin izaslanica potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda te gospođa Milena Suknaić Voditeljica odjela za programe udruga Grada Zagreba

Naglasak ovogodišnje Konferencije bio je na pozitivnom utjecaju braniteljskih i stradalničkih udruga na zajednicu kroz razne oblike humanitarnog rada i volontiranja koje je u današnje vrijeme često zanemareno, nedovoljno cijenjeno i nevidljivo.

Julija Budimir - Bekan predstavila je rad Udruge 4. gardijske brigade za vrijeme pandemije Covid-19 i to od samog početka provođenja mjera Nacionalnog stožera RH. Prezentacijom je objasnila rad Udruge za vrijeme „lockdowna“, utjecaj Covid-a na rad Udruge, sudjelovanje veterana i članova njihovih obitelji, studenata i nezaposlenih osoba u Civilnoj zaštiti Grada Splita, organiziranje humanitarne akcije u sinergiji s KBC Split, rad psihologa s veteranima u Covid krizi, rad djelatnika EU projekta za vrijeme Covid krize, te rad Udruge pod mjerama Nacionalnog stožera RH do danas.

Ljiljana Alvir predstavila je rad Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, a Ivana Klanac rad Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi.

Valentino Rajković, Ivica Kuprešak kao predstavnici HVIDRE RH i Željko Jakobčić predstavnik Udruge dragovoljaca i veterana vojne policije iz Domovinskog rata predstavili su rad civilne zaštite Grada Zagreba. Naglasili su kako su hrvatski branitelji pomogli velikom broju ljudi kojima je pomoć bila potrebna, ali je i naglašeno kako treba obratiti pažnju na one ljude, posebno hrvatske branitelje, koji su i dalje ostali izolirani.

Na konferenciji su sudjelovali i stručnjaci iz područja psihijatrije i psihologije koji su prisutne upoznali s posljedicama i društvenim promjenama nastalim zbog Covid-19 i potresa u Zagrebu.

Dr. Špiro Janović održao je predavanje u kojem je pojasnio što je ustvari istina o Covid-19,odnosno što znanost kaže da je istina. Svoje predavanje završio je rečenicom: „ Pazite na sebe jer ako mi nismo dobro što će biti s onima kojima je naša pomoć potrebna.“

Dr. Oliver Ojdanić održao je predavanje o PTSP-u u novom „normalnom“ načinu življenja, a Tina Peraica, prof. socijalne pedagogije i Kristina Stojanović, prof. psihologije s prezentacijom „Stres naš svagdašnji u doba novog normalnog“ podijelile su s nama rezultate ispitivanja osobina ličnosti, strategiju suočavanja sa stresom i kvalitetu života u vrijeme pandemije Covid-19.

Između predavanja prisutni su mogli pogledati izložbu odnosno panel slika kojima se predstavlja rad Udruge unutar 9 CZ u Civilnoj zaštiti.

FOTOGALERIJA

Zatvori