Svibanj 25, 2019

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

vrh desno2

Veteranke 4. gardijske brigade na trećem susretu hrvatskih braniteljica u Petrinji

Pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, te pokroviteljstvom Ministarstva branitelja RH, Sisačko-moslovačke županije i Grada Petrinje, a u organizaciji Kluba žena Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – ogranak Petrinja, dana 02. lipnja 2018. godine u Petrinji je održan Treći susret hrvatskih braniteljica pod nazivom „Žena-majka-ratnica“. Ovim sad već tradicionalnim susretom odaje se počast za 23.000 hrabre žene, hrvatske braniteljice koje su doprinijele stvaranju Republike Hrvatske.

Susret je započeo u Mošćenici svečanim otkrivanjem ploče s nazivom Trg hrvatskih braniteljica. Prvi je ovo trg u Hrvatskoj posvećen braniteljicama, a ploču su otkrili Marija Dumbović, hrvatska braniteljica i majka poginulog hrvatskog branitelja te Darinko Dumbović, gradonačelnik Petrinje i ujedno inicijator dodjele naziva ovog trga.

Nakon otkrivanja ploče s nazivom Trga, kod Spomenika pukovniku Predragu Matanoviću i suborcima na Senjaku brojna izaslanstva, među kojima su bile i članice Udruge veterana 4. gardijske brigade, su položila vijence i zapalila svijeće. U župnoj crkvi Svetog Lovre u Petrinji služena je sveta misa za sve poginule, nestale i umrle hrvatske braniteljice i branitelje, a misno slavlje je predvodio don Ivan Borić, policijski kapelan Policijske uprave sisačko-moslavaćke.

Program se nastavio u petrinjskom Hrvatskom domu gdje je održana Svečana akademija. U ime domaćina, prigodno se o obratila Vera Jurčević, predsjednica Kluba žena dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – ogranak Petrinja, te je tom prigodom pozdravila sve prisutne i zahvalila im na dolasku. U sklopu Svečane akademije svi okupljeni su mogli pogledati kratki povijesni pregled „Petrinja u Domovinskom ratu“ u produkciji Gorana Brebrića.

Nakon svečane akademije u Maloj dvorani postavljena je izložba „Žena-majka-ratnica“ kao i sve izdane knjige hrvatskih braniteljica, a na gradskom stadionu organiziran je Taktičko tehnički zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike te opreme Oružanih snaga Republike Hrvatske koji su priredili vojnici iz petrinjske vojarne „Pukovnik Predrag Matanović“.

DOĐIMO I POKLONIMO SE

kapelica dracevacSvakog prvog petka u mjesecu, u 09.00 sati u Spomen kapeli "Sveti Križ" - voj. Dračevac održava se Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade.

Online monografija

korica monografija

Veteranska odora

upute o nosenje odore