Kolovoz 12, 2020

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

vrh desno2

Veterani 4. GBR na obljetnici osnivanja 158. brigade i 6. domobranske pukovnije

Prosinac 05, 2017

Povodom 25. obljetnice osnivanja 158. brigade i 6. domobranske pukovnije izaslanstvo Udruge veterana 4. gardijske brigade sudjelovalo je na polaganju vijenaca na braniteljskom groblju na Lovrincu, Svetoj misi za sve poginule u crkvi sv. Ivana na Trsteniku te svečanoj akademiji u amfiteatru Medicinskog fakulteta Split.

U ime potpredsjednika Vlade i ministra obrane na svečanoj akademiji okupljenima se obratio general zbora Mirko Šundov, načelnik Glavnog stožera OS HV. Naglasio je da je kao pripadnik i zapovjednik 4. gardijske brigade svjedočio o junaštvu i žrtvi pripadnika ovih dviju postrojbi te je istaknuo da je Dalmacija uvijek bila meka branitelja gdje su svi pripadnici hrvatskih postrojbi kazali odlučno ne neprijatelju. Hrvatski branitelji zaustavili su neprijatelja, osjetili njegovo napredovanje i stvorili pretpostavke za oslobodilačke akcije Hrvatske vojske i policije koje su poslije uslijedile. Također je podsjetio na zbivanja u Bosni i Hercegovini i doprinosu Hrvatske i Hrvatske vojske njenom očuvanju te ocijenio da je teško prihvatiti presudu u Haagu, koja nije uvažila i tu istinu.

Izaslanik ministra branitelja Tomislava Medveda, brigadir Jozo Šerić, je pak ustvrdio da su pripadnici postrojbe znali za koga se i zašto bore – „za svoju obitelj i dom, za svoju hrvatsku grudu“. Podsjetio je da su 90-te bile prekretnica u povijesti naših života, ali i naše domovine. „Dok je neprijatelj htio pisati hrvatsku povijest vi ste je pisali svojim dijelovima tijela i svojom krvlju“ rekao je te istakao je da su branitelji imali samo čisto srce i ljubav prema domovini – oružje koje neprijatelj nije imao.

DOĐIMO I POKLONIMO SE

kapelica dracevacSvakog prvog petka u mjesecu, u 09.00 sati u Spomen kapeli "Sveti Križ" - voj. Dračevac održava se Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade.

projektza

Europska unijaSufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

O PROJEKTU

lenta eu

Online monografija

korica monografija

Veteranska odora

upute o nosenje odore