Travanj 05, 2020

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

vrh desno2

Veterani 4. gardijske brigade na komemoraciji i pokopu ubijenih Hrvata u Bikošima, općina Travnik.

Po zapovijedi Kantonskog tužiteljstva u rujnu 2018. godine, nakon skoro dva desetljeća završena je identifikacija devetnaest posmrtnih ostataka strijeljanih Hrvata u mjestu Bikoši 1993. godine, gdje su pripadnici Armije BiH ubili najmanje 22, a neki navode podatke o 37 strijeljanih Hrvata. To je ujedno i najveći zločin nad Hrvatima u Travniku te se obilježava i kao dan stradavanja na području cijele općine.

Program ukopa, koji se održao u subotu 08. lipnja 2019. godine, započeo je komemoracijom u Domu za kulturu u Travniku za šesnaestoricu ubijenih (za trojicu nije dana suglasnost obitelji).

Uz upaljene svijeće ispred fotografija ubijenih,prikazan je i dokumentarni film o stradanju Hrvata u Općini Travnik. Istaknuto je da je s njenog područja, tijekom proteklog rata, protjerano oko 20.000 Hrvata, poginulo je 427 vojnika i 124 civila, dok je nakon rata ubijeno osam povratnika.

Posmrtni ostaci su potom pokopani na mjesnom groblju Prahulje kod Travnika, a svetu misu je predvodio Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić, koji je pozvao na rasvjetljivanje istine o ratnim događanjima i uspostavu pomirenja u toj zemlji, s obzirom na to da počinitelji zločina u Bikošima, kao i počinitelji mnogih drugih zločina na tom području, do danas nisu procesuirani.

Uz obitelji žrtava, komemoraciji te ukopu su nazočila brojna izaslanstva iz političkog i društvenog života te veterani 4. gardijske brigade.

DOĐIMO I POKLONIMO SE

kapelica dracevacSvakog prvog petka u mjesecu, u 09.00 sati u Spomen kapeli "Sveti Križ" - voj. Dračevac održava se Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade.

projektza

Europska unijaSufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

O PROJEKTU

lenta eu

Online monografija

korica monografija

Veteranska odora

upute o nosenje odore