Veljača 23, 2020

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

vrh desno2

Veteranke 4. gardijske brigade na 4. Susretu žena-braniteljica Domovinskog rata RH

Pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Ministarstva hrvatskih branitelja, Splitsko-dalmatinske županije, gradova Splita i Solina, a u organizaciji Kluba žena Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH, Podružnice Splitsko-dalmatinske županije, u subotu 25. svibnja 2019. godine održan je već tradicionalan 4. Susret žena-braniteljica Domovinskog rata RH.
Prema podacima Ministarstva hrvatskih branitelja, u Domovinskom ratu aktivno je sudjelovalo 24.246 žena, od kojih 2.704 iz Splitsko-dalmatinske županije. Od ukupnog broja braniteljica u našoj županiji, 132 više nisu među nama.

Program proslave započeo je okupljanjem sudionica u Solinu, među kojima su bile i mnogobrojne veteranke 4. gardijske brigade. Potom su položeni vijenci i upaljene svijeće na spomen obilježju u Solinu i na spomen križu na splitskom groblju Lovrinac. Za sve poginule, nestale i umrle branitelje i braniteljice služena je sveta misa u crkvi Gospe od Otoka u Solinu koju je predvodio župnik don Ranko Vidović.

Nakon Solina, svečani program nastavljen je u Splitu. U Domu Hrvatske vojske ‘General-bojnik Ivo Jelić’ u Lori održana je svečana akademija i otvaranje izložbe ratnih fotografija ‘Žena – majka – ratnica’.

Prisutnima se kao izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović obratio župan Blaženko Boban, saborski zastupnik Petar Škorić obratio se u ime Hrvatskog sabora, a kao izaslanik Ministarstva obrane RH okupljene braniteljice pozdravio je i zapovjednik Hrvatske ratne mornarice, komodor Ivo Raffanelli. Braniteljice je u ime Grada Splita pozdravio gradonačelnik Andro Krstulović Opara, a u ime organizatora okupljenima su se obratili Bruno Vukić, predsjednik UDVDR – podružnica SDŽ i Mirjana Rakijar, predsjednica Kluba žena UDVDR – podružnica SDŽ.

Nakon razgledavanja izložbe svečanost je nastavljena uz prigodni ručak i glazbeni program, a svi zainteresirani su mogli obići i brodove u ratnoj luci, stadion Poljud i trofeje sale HNK Hajduk.

DOĐIMO I POKLONIMO SE

kapelica dracevacSvakog prvog petka u mjesecu, u 09.00 sati u Spomen kapeli "Sveti Križ" - voj. Dračevac održava se Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade.

Online monografija

korica monografija

Veteranska odora

upute o nosenje odore