Veljača 27, 2020

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

vrh desno2

Veterani 4. gardijske brigade na svečanom prijemu kod predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović na Pantovčaku povodom Dana državnosti

Dan državnosti Republike Hrvatske se slavi u spomen na povijesnu odluku Hrvatskog sabora o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih republika tadašnje SFRJ, koja je donešena 25. lipnja 1991. godine. Odluka je utemeljena na referendumu koji je održan u svibnju 1991. godine, na kojem se više od 90 % građana izjasnilo za suverenu i neovisnu državu.

Povodom toga dana 25. lipnja 2018. godine diljem Republike Hrvatske je obilježena 27. godina od proglašenja neovisnosti i samostalnosti, čestitke su stizale od brojnih stranih državnika, upućene svim građankama i građanima Hrvatske, među kojima su papa Franjo, američki predsjednik Donald Trump, ruski predsjednik Vladimir Putin, čelnici europskih zemalja i mnogi drugi.

Svečano obilježavanje Dana državnosti započeo je zajedničkim polaganjem vijenaca predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića sa izaslanicima na Oltar Domovine za sve poginule branitelje. Poklonili su se i svim žrtvama na Gradskom groblju Mirogoju, ispred spomenika „Glas hrvatske žrtve – Zid boli“, ispred Središnjeg križa branitelja i na Zajedničku grobnicu za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju. Također su zapalili svijeće i položili cvijeće na grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Misa zadušnica je održana u Crkvi sv. Marka, koju je predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, nakon koje su posjetitelji mogli vidjeti i Veliku smjenu straže Počasno zaštitne bojne na Trgu sv. Marka.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, povodom Dana državnosti, održava tradicionalni svečani prijem. Tom prigodom na Pantovčak su stigli brojni državni dužnosnici, uzvanici iz diplomacije, te kulturnog, gospodarskog, vjerskog i javnog života, među kojim je bio i predsjednik Udruge veterana 4. gardijske brigade Hrvoje Pupić-Vurilj.

U prigodnom govoru na početku prijema predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović čestitala je svim Hrvaticama i Hrvatima i svim hrvatskim državljankama i državljanima u domovini i diljem svijeta Dan državnosti Republike Hrvatske, a u čestitki istaknula je kako je budućnost Hrvatske u našim rukama i našim srcima.

Prijem je nastavljen uz ugodno zajendičko druženje svih uzvanika.

DOĐIMO I POKLONIMO SE

kapelica dracevacSvakog prvog petka u mjesecu, u 09.00 sati u Spomen kapeli "Sveti Križ" - voj. Dračevac održava se Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade.

Online monografija

korica monografija

Veteranska odora

upute o nosenje odore