Veljača 23, 2020

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

vrh desno2

Veterani 4. gardijske brigade na otvaranju Središta za razvoj vođa „Marko Babić“

U vojarni „Josip Jović“ u Udbini u petak 13. rujna 2019. održano svečano je otvarano novoustrojeno Središte za razvoj vođa „Marko Babić“, koji se organizacijski nalazi u okviru Zapovjedništva za obuku i doktrinu „Fran Krsto Frankopan“ Hrvatske kopnene vojske, a njegov zapovjednik je pukovnik Tomislav Kasumović.

Novoustrojeno Središte predstavlja moderne Šepurine, po modelu nekadašnjeg Središta za specijalističku obuku dočasnika „Damir Tomljanović Gavran“ koje je djelovalo od 1994. do 2000. godine. Glavna namjena je na temeljima iskustava iz Domovinskog rata i razvijenih standarda, a uvažavajući nove izazove i potrebe, ciljanom obukom razvijati visoko motivirane, obučene i kompetentne vođe na temeljnim razinama zapovijedanja. Poseban naglasak bit će stavljen na funkcioniranje vođa u otežanim uvjetima i stresnim situacijama kako bi se razvijao karakter vođe kao zapovjednika i obučavatelja uz slogan: „Znoj štedi krv“.

Ime je dobilo po heroju Domovinskog rata, branitelju Vukovara, pukovniku Marku Babiću koji je bio zamjenik zapovjednika 3. bojne 204. Vukovarske brigade, legendarnog zapovjednika obrane Borova naselja Blage Zadre.

Svečanosti su nazočili predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica OS RH Kolinda Grabar-Kitarović, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, posebni savjetnici ministra obrane umirovljeni general-pukovnik Ante Gotovina i Božo Kožul, obitelj Babić i Tomljanović te brojni drugi visoki vojni i civilni uzvanici, među kojima su bili i veterani 4. gardijske brigade i Djeca hrvatskih branitelja Domovinskog rata.

U sklopu svečanosti otvorena je Spomen soba posvećena Marku Babiću, a podijeljene su i diplome i značke instruktorima koji su položili Obuku za instruktora u novom Središtu.

Tom prigodom generalu Anti Gotovini simbolično je uručena beretka, a obitelji Babić značka novoustrojenog Središta.

Uzvanici su obišli Središte i naselje za smještaj polaznika obuke „Velebno“, a prezentirana je i atraktivna pokazna vježba pripadnika Središta za razvoj vođa, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Zapovjedništva specijalnih snaga i Pukovnije vojne policije te taktičko-tehnički zbor opreme koja će biti korištena u obuci u SzRV.

DOĐIMO I POKLONIMO SE

kapelica dracevacSvakog prvog petka u mjesecu, u 09.00 sati u Spomen kapeli "Sveti Križ" - voj. Dračevac održava se Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade.

Online monografija

korica monografija

Veteranska odora

upute o nosenje odore