Veljača 23, 2020

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

vrh desno2

Veterani 4. gardijske brigade na obilježavanju 28. obljetnice početka oružanog otpora agresoru na glinskom području

Samo nekoliko sati nakon Ustavne odluke Hrvatskog Sabora o proglašenju neovisnosti i samostalnosti Republike Hrvatske, tijekom noći s 25. na 26. lipnja 1991. godine, pobunjeni Srbi započeli su prvi oružani napad na instituciju suverene države, Policijsku postaju u Glini.

Okupljanjem u Glini svake godine odaje se počast i zahvalnost hrvatskim policajcima koji su se tada hrabro pružili otpor, u kojem je nažalost poginuo pričuvni policajac Tomislav Rom te koji je s ostalim braniteljima postao simbol otpora i junaštva hrvatskih branitelja na tom području.

U sklopu održavanja dvodnevne Sjednice UO Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, svečanom obilježavanju 28. obljetnice otpora agresoru koja je započela polaganjem vijenaca na grob poginulog hrvatskog policajca Tomislava Roma i Sv. misom u župnoj crkvi Svetog Franje Ksaverskog u Gornjem Viduševcu, a nastavljena podizanjem hrvatskog stijega i polaganjem vijenaca ispred Spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama u Domovinskom ratu u Glini, nazočili su uz predstavnike ostalih članica Zbora udruga veterana gardijskih postrojbi i veterani 4. gardijske brigade.

Potom je uslijedio mimohod ulicama Gline predvođen ratnim zastavama i svečana akademija u Hrvatskom domu. Prisutnima su se obratili glinski gradonačelnik Stjepan Kostanjević, izaslanik predsjednika Vlade RH, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, zastupnica Željka Josić i izaslanik Predsjednice RH, župan Ivo Žinić.

Nakon Svečane akademije uzvanici su se uputili u park pored crkve Svetog Ivana Nepomuka gdje je održan program „Policija danas u službi građana“, postav taktičko-tehničkog zbora MUP-a te pokaza vježba Antiterorističke jedinice Lučko.

Veterani 4. gardijske brigade, po završetku sjednice UO, iskoristili su vrijeme za posjet mjesta predaje 21. Kordunskog korpusa neprijateljske vojske u Gornjem Viduševcu, čime su i formalno završile borbene operacije u sklopu vojno redarstvene akcije „Oluja“.

DOĐIMO I POKLONIMO SE

kapelica dracevacSvakog prvog petka u mjesecu, u 09.00 sati u Spomen kapeli "Sveti Križ" - voj. Dračevac održava se Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade.

Online monografija

korica monografija

Veteranska odora

upute o nosenje odore